/

Plazmaadásra buzdít a Szeged Első Lions Club

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly óta tudjuk, hogy a koronavírus-fertőzésen átesettektől levett plazma a gyógyulást jelentheti az intenzíven fekvő betegnek, mégis rendkívül kevesen jelentkeznek az OVSZ-hez. A Szeged Első Lions Club tájékoztató kampányt indít, amivel plazmaadásra hívja a szegedieket.

A koronavírus napjainkig több mint 15 ezer magyar ember halálát okozta, ráadásul a harmadik hullámban újra egyre többen kerülnek az intenzív osztályokra. Az ő kezelésükre egy hatásos gyógymód jelentenek a vírusfertőzésen átesettek plazmájából előállított készítmények.

Kiemelt szerepe ellenére azonban a mai napig nagyon kevesen jelentkeznek plazmaadásra.

A koronavírus elleni védekezéshez a vérplazmát az Országos Vérellátó Szolgálat gyűjti. Plazmaadásra bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18, de még nincs 60 éves, testsúlya pedig meghaladja az 50 kg-ot, de nem éri el a 140 kg-ot, valamint pozitív PCR-, antigén- vagy laboratóriumi ellenanyag- teszteredménnyel tudja igazolni a korábbi fertőzését. Aki átesett a koronavíruson, még nem feltétlenül alkalmas plazmaadónak. Egy előzetes vizsgálat alapján állapítja meg, hogy a donornak továbbra is elég magas-e az ellenanyag szintje (ezzel mindenképp információt kapva arról, hogy mennyire védett egy újabb fertőzéstől).

Miután korábban fertőzött tagjaik már jelentkeztek az OVSZ-hez, a Szeged Első Lions Club új kampányában a plazmaadás fontosságára hívja fel a figyelmet. A következő néhány hétben a Facebook-oldalukon olyan szakértőket mutatnak be, akik segítenek eloszlatni a kételyeket a plazmaadás körüli legfontosabb kérdésekben. Az első bejegyzésekben Dr. Nagy Sándorral, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató helyettesét szólaltatják meg.

Szegeden az előzetes mintavétel és a plazmaadás is az OVSZ Regionális Vérellátó Központjában zajlik a Honvéd téren. Előzetes mintavételre EZEN A LINKEN lehet jelentkezni.

Előző sztori

Gyerekrajzokat vár a maroslelei könyvtár

Videó!
Következő sztori

Komor felhők gyűlnek fölénk