Egészség

Nagyon sokan nem - vagy rosszul - viselik a maszkot

Nagyon sokan nem - vagy rosszul - viselik a maszkot

2021. március 10., szerda
Nagyon sokan nem - vagy rosszul - viselik a maszkot

Kiss Róbert alezredes jelezte azt is, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében rendezvényt és gyűlést tartani, valamint annak helyszínén tartózkodni tilos. Arról is beszélt, hogy a csoportosulásokkal és gyülekezésekkel minden ember maga és mások életét, testi épségét, illetve egészségét teszi ki veszélynek.

Az alezredes elmondta, hogy a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden 525 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, így a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 29 484 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt.

Kiss Róbert közölte, hogy a közterületi maszkviselési szabályok megszegése miatt kedden 170 embert figyelmeztettek, 199 főt megbírságoltak, míg 156 személyt feljelentettek.

További 22 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 28-en pedig üzletekben, bevásárlóközpontokban nem viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 845 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 630-szor pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Közölte: kedden a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 339 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Közülük 14-en a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést, négyen pedig a közterületen való csoportosulás tilalmát szegték meg. Ezzel a kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi hatályba lépése óta 48 279-re nőtt a szabályokat be nem tartók száma.

Kedden a vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok megsértése miatt nem kellett intézkedniük a rendőröknek, így vendéglátóhely ideiglenes bezáratásáról sem kellett döntenie a hatóságnak.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.