/

Mégsem kér bocsánatot a Deutsche Welle; de azért pontosították necces riportjukat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A német tévécsatorna azzal indokolja a döntését, hogy szerintük nincs miért bocsánatot kérni. Inkább megmagyarázták, miről (nem) szól a filmjük egy szerkesztőségi megjegyzésben. A riport szerint egyébként ma is rettegnek a zsidók a kerületben, akik már csomagolnak, hogy meneküljenek. 

Nem kér elnézést a Deutsche Welle a budai vár felújításáról készített riport miatt – írja a Mandíner. Az ügy március elején robbant miután kiderült, a német csatornának a budai vár felújításáról is a zsidóüldözés jut az eszébe.

A német közszolgálati médium a budai várban zajló munkálatok és a Kossuth Lajos tér átépítése kapcsán igyekszik bizonyítani, hogy a magyar kormány szélsőségesen nacionalista, értékei pedig szembemennek az Európai Unió által vallottakkal. A DW a riportban V. Naszályi Mártát, a kerület párbeszédes polgármesterét, és Ungváry Krisztián történészt is megszólaltatta, az ellenoldal viszont nem kapott teret.

Az ügyből botrány kerekedett, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is kiadott egy közleményt, amelyben tiltakozik a „német közszolgálati televízió manipulációja ellen”, valamint egyre-másra születtek a DW-t kifigurázó publicisztikák is.

Miután a budavári lakosok is levélben tiltakoztak a riport ellen, – sőt, annak törlésére is kérték a televíziót – a televízió bocsánatot kért torzító riportjáért. Most az a friss hír, hogy mégsem kérnek bocsánatot, mert nincs miért.

Közleményben utasította vissza ugyanis Ungváry Krisztián történész, V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester és Tutsek Pál, a Deutsche Welle szerkesztője az elmúlt napokban megjelent sajtóhíreket, melyek szerint a német közszolgálati televíziós csatorna „bocsánatot kért” a budai vár felújításáról készített riportja miatt.

A Deutsche Welle csupán sajnálkozását fejezte ki azért, ha valaki az adásban elhangzottakat félreértette volna. Valójában a Deutsche Welle adásában semmi olyan állítás nem hangzott el, ami bocsánatkérést indokolna

– írják a közleményükben.

Pontosított a DW

Christoph Jumpelt, a német közszolgálati televízió vállalati szóvivője korábban közölte: nem állt szándékukban a történelmi összefüggések félreérthető bemutatása.

A szóvivő megjegyezte, hogy időközben a riportfilmet egy szerkesztőségi megjegyzéssel látták el, amelyben igyekeznek világossá tenni, hogy a náci Németország felelős a zsidók százezreinek kényszerített elszállításáért és meggyilkolásáért, így elnézést kérnek, ha a jelentés más benyomást keltett és egyoldalúnak tűnt.

A Deutsche Welle válaszát értékelve a Budavári Lakosok Szövetsége kijelentette: az egyetlen elfogadható megoldás a videó törlése lehet, ugyanis szerintük

a történelem meghamisítására és hazugságok közlésére nincs mentség.

Az egyesület reményét fejezte ki, hogy a német állami televízió bocsánatkérő levele, valamint a szerkesztői megjegyzés eljut a riportalanyokhoz is, akik ezáltal kiegészíthetik a történelmi ismereteiket.

A Budavári Lakosok Szövetsége eredetileg levélben szólította fel a Deutsche Welle szerkesztőségét, hogy módosítsa a budai Vár felújításával kapcsolatos riportját, és az egyoldalú megítélés helyett az igazságnak megfelelően járjon el. Az egylet felháborítónak tartotta, hogy a riport olyan látszatot kelt, mintha a magyar kormány a budai Vár helyreállításával a náci Németország általi megszállás korát és az akkori viszonyokat akarná restaurálni Magyarországon. Véleményük szerint

súlyos hiba a királyi vár felújítását összemosni a világháborús történésekkel, és megbotránkoztató, hogy éppen egy olyan ország közszolgálati médiája tesz közzé a Vár rekonstrukciós munkálatait hamis színben feltüntető riportot, amely a II. világháború kirobbanásáért és a rombolásokért nagyrészt felelős.

A szervezet továbbá leszögezte: minden alapot nélkülöz az a megállapítás is, hogy zsidóüldözés van Magyarországon, végül pedig azt a közlést is cáfolták, hogy a budai várkerület a felújítások miatt élhetetlenné vált.

Előző sztori

Visszamenőleges esővíz adóval sokkolhat a szegedi önkormányzat!

Következő sztori

Ez nem Hadházy napja volt: a mentők tették helyre a kamuzó politikust!