Közélet

Mégsem kér bocsánatot a Deutsche Welle; de azért pontosították necces riportjukat!

Mégsem kér bocsánatot a Deutsche Welle; de azért pontosították necces riportjukat!

2021. március 19., péntek
Mégsem kér bocsánatot a Deutsche Welle; de azért pontosították necces riportjukat!

Nem kér elnézést a Deutsche Welle a budai vár felújításáról készített riport miatt - írja a Mandíner. Az ügy március elején robbant miután kiderült, a német csatornának a budai vár felújításáról is a zsidóüldözés jut az eszébe.

A német közszolgálati médium a budai várban zajló munkálatok és a Kossuth Lajos tér átépítése kapcsán igyekszik bizonyítani, hogy a magyar kormány szélsőségesen nacionalista, értékei pedig szembemennek az Európai Unió által vallottakkal. A DW a riportban V. Naszályi Mártát, a kerület párbeszédes polgármesterét, és Ungváry Krisztián történészt is megszólaltatta, az ellenoldal viszont nem kapott teret.

Az ügyből botrány kerekedett, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is kiadott egy közleményt, amelyben tiltakozik a „német közszolgálati televízió manipulációja ellen”, valamint egyre-másra születtek a DW-t kifigurázó publicisztikák is.

Miután a budavári lakosok is levélben tiltakoztak a riport ellen, – sőt, annak törlésére is kérték a televíziót – a televízió bocsánatot kért torzító riportjáért. Most az a friss hír, hogy mégsem kérnek bocsánatot, mert nincs miért.

Közleményben utasította vissza ugyanis Ungváry Krisztián történész, V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester és Tutsek Pál, a Deutsche Welle szerkesztője az elmúlt napokban megjelent sajtóhíreket, melyek szerint a német közszolgálati televíziós csatorna „bocsánatot kért” a budai vár felújításáról készített riportja miatt.

A Deutsche Welle csupán sajnálkozását fejezte ki azért, ha valaki az adásban elhangzottakat félreértette volna. Valójában a Deutsche Welle adásában semmi olyan állítás nem hangzott el, ami bocsánatkérést indokolna

- írják a közleményükben.

Pontosított a DW

Christoph Jumpelt, a német közszolgálati televízió vállalati szóvivője korábban közölte: nem állt szándékukban a történelmi összefüggések félreérthető bemutatása.

A szóvivő megjegyezte, hogy időközben a riportfilmet egy szerkesztőségi megjegyzéssel látták el, amelyben igyekeznek világossá tenni, hogy a náci Németország felelős a zsidók százezreinek kényszerített elszállításáért és meggyilkolásáért, így elnézést kérnek, ha a jelentés más benyomást keltett és egyoldalúnak tűnt.

A Deutsche Welle válaszát értékelve a Budavári Lakosok Szövetsége kijelentette: az egyetlen elfogadható megoldás a videó törlése lehet, ugyanis szerintük

a történelem meghamisítására és hazugságok közlésére nincs mentség.

Az egyesület reményét fejezte ki, hogy a német állami televízió bocsánatkérő levele, valamint a szerkesztői megjegyzés eljut a riportalanyokhoz is, akik ezáltal kiegészíthetik a történelmi ismereteiket.

A Budavári Lakosok Szövetsége eredetileg levélben szólította fel a Deutsche Welle szerkesztőségét, hogy módosítsa a budai Vár felújításával kapcsolatos riportját, és az egyoldalú megítélés helyett az igazságnak megfelelően járjon el. Az egylet felháborítónak tartotta, hogy a riport olyan látszatot kelt, mintha a magyar kormány a budai Vár helyreállításával a náci Németország általi megszállás korát és az akkori viszonyokat akarná restaurálni Magyarországon. Véleményük szerint

súlyos hiba a királyi vár felújítását összemosni a világháborús történésekkel, és megbotránkoztató, hogy éppen egy olyan ország közszolgálati médiája tesz közzé a Vár rekonstrukciós munkálatait hamis színben feltüntető riportot, amely a II. világháború kirobbanásáért és a rombolásokért nagyrészt felelős.

A szervezet továbbá leszögezte: minden alapot nélkülöz az a megállapítás is, hogy zsidóüldözés van Magyarországon, végül pedig azt a közlést is cáfolták, hogy a budai várkerület a felújítások miatt élhetetlenné vált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.