Közélet

A Deutsche Welle bocsánatot kért a hazánkat lejárató filmjéért

A Deutsche Welle bocsánatot kért a hazánkat lejárató filmjéért

2021. március 16., kedd
A Deutsche Welle bocsánatot kért a hazánkat lejárató filmjéért

Elnézést kért a budai Vár felújításáról szóló lejárató propaganda filmjéért a Deutsche Welle – adta hírül a Magyar Nemzetnek a Budavári Lakosok Szövetsége.

A német tévétársaság a magyar kormány budapesti építkezéseiről készített nemrég egy lejárató riportfilmet. A film az sugallja, hogy a felújítás alatt álló budai Vár és Kossuth tér a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, ahol a 1944-es állapotok köszönnek vissza. Ezen felül érzékelteti, hogy budai Várnegyedben zajló drága építkezések miatt a környék lakhatatlanná válik az ott lakók számára.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség már az ominózus film lejátszása után úgy reagált, hogy a Fokus Europa című műsorba került műsorszám a legsötétebb idők filmhíradóit megszégyenítően manipulatív, a megrendezett jelenetek legfeljebb szappanoperába valók, de egy televíziós magazinműsorba semmiképpen. Azt is közölték, hogy a Magyar Nemzeti Médiaszövetség helyénvalónak tartja ugyan a média sokszínűségét, viszont a médiaszakma alapvető normáinak betartását nemcsak saját tagjaitól várja el, hanem ugyanezt a szakmai elkötelezettséget a Deutsche Welle szerkesztőinek is a figyelmébe ajánlja.

A bemutatót követően hamar fény derült arra, hogy a Deutsche Welle manipulálta a filmben megszólaló civil emberek nyilatkozatait: Egy korábbi MTI munkatársnak, Wágner Tamásnak a szájába el nem hangzott mondatokat tettek, még egy a mai napig holokausztszindrómában szenvedő lakos kijelentésével igyekeztek annak a látszatát megteremteni és fenntartani, hogy Magyarországon a mai napig élénk a zsidógyűlölet és zsidóüldözések zajlanak.

Christoph Jumpelt, a német közszolgálati televízió vállalati szóvivője közölte, hogy nem állt szándékukban a történelmi összefüggések félreérthető bemutatása, és megjegyezte, hogy időközben a riportfilmet egy szerkesztőségi megjegyzéssel látták el, amelyben igyekeznek világossá tenni, hogy a náci Németország felelős a zsidók százezreinek kényszerített elszállításáért és meggyilkolásáért, így elnézést kérnek, ha a jelentés más benyomást keltett és egyoldalúnak tűnt.

A Budavári Lakosok Szövetsége miután megkapta a választ, úgy látta a legjobbnak és az egyetlen megoldásnak, ha a Deutsche Welle töri a videót, hiszen a történelem hamisításra és hazugságokra egyáltalán nincs mentség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.