KVÍZ: Made in Szeged??!!??

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged nemcsak természeti értékeinek és épített örökségének köszönheti népszerűségét, de számos itt készült terméknek is, mely innen indult hódító útra. 

Lássuk Ön mit tud a szegedi mesteremberekről, illetve az általuk alkotott mesterművekről.

2900

Made in Szeged

1 / 10

Piros, mint a vér, íze lehet csípős, édes és tüzes. Ez nem más, mint a szegedi paprika. 1940-ig a magyar paprika természetesen erős volt. De mitől csípős a csípőspaprika?

Question Image

2 / 10

A szegedi paprikának és egy rendhagyó tudósnak köszönheti a világ a C-vitamin felfedezését is. Az 1937-ben Nobel díjat kapott tudós 93 éven át megszállottként kutatta az élet titkát és a rák gyógyszerét. Ki volt ő?

Question Image

3 / 10

Igazi hungarikum a kézzel varrott és hímzett, díszes szegedi papucs. A legenda szerint a helyi menyecskék a papucsuk sarkával kergették el a körülöttük legyeskedő Hóbiárt basát. Készítésének módja évtizedes hagyományokat őriz. Mi az egyik jellegzetessége?

Question Image

4 / 10

Az ország legnagyobb rózsakertje is Szegeden található. Hogy hívják a tájkörzetet, ahol évente mintegy 4,5-5 millió rózsatő nevelkedik?

Question Image

5 / 10

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színháza. Mi volt az első darab mely bemutatásra került??

Question Image

6 / 10

Az 1880-as évek óta készítenek Szegeden PICK téliszalámit. A Pick Márk által kifejlesztett titkos recept alapján gyártott szalámi ma már hungarikum. Honnan kapta a téliszalámi elnevezést?

Question Image

7 / 10

A szegedi népi hagyományokban találkozhatunk egy kifejezéssel: „Istenszöm”. Mit neveztek így a régi öregek?

Question Image

8 / 10

A 19. század népszerű terméke volt a szegedi szappan. Titkuk abban rejlett, hogy máshogy készült a lúg, ami alapanyagul szolgált a termékhez. Mitől volt más?

Question Image

9 / 10

Sziráki József szegedi mesterember az 1800-as évek utolsó harmadában országos hírnévre tett szert ezzel a műhelyében készült termékkel. Mi volt ez?

Question Image

10 / 10

Szeged legnépszerűbb édessége ez a csokoládékrémmel töltött finomság. Készítője és feltalálója Suhajda József szegedi cukrász. A cukrászda 1886 és 1948 között működött a városban. Hol volt?

Question Image

a pontod

Az átlagos pontszám: 66%

0%

Előző sztori

Meghosszabbítják a lejáró GYES-t, GYED-ed és GYET-et!

HANG!
Következő sztori

"Brüsszel elszúrta" - Orbán szerint

Legutóbbi hasonló cikkek