Közel 40 ezer esetben szegték meg eddig a maszkviselési szabályokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt kedden 549 esetben intézkedtek a rendőrök, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta pedig már 38 555 ember ellen kellett fellépniük - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: közterületen kedden 540 ember ellen intézkedtek, közülük 157-et figyelmeztettek, 213-at megbírságoltak, 170-et pedig feljelentettek.

Tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 6, üzletekben és bevásárlóközpontokban 3 esetben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt – tette hozzá.

A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 988 rendőri intézkedés történt. Ebből 305 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 683-ban pedig az üzletek korlátozott nyitvatartásának, illetve az üzletekben tartózkodásnak a szabályait nem tartották be.

A szabályok be nem tartása miatt egy üzletet ideiglenesen bezárattak, de vendéglátóhelyen nem kellett intézkedniük – mondta.

Kiss Róbert közölte: kedden a kijárási tilalommal, a csoportosulások és gyülekezések tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt 303 esetben intézkedtek a rendőrök, a kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta pedig összesen 54 056 hasonló esetben.

Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 45 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 14 065-ször intézkedtek.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy egyre többen kerülnek hatósági házi karanténba, az elmúlt napon 8477 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 51 230-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4590-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

MTI

Kiemelt képünk illusztráció

Előző sztori

“Botka László egy csődtömeg” – írta meg a blabla lapja

Következő sztori

SZÖRNYŰ: Egyre több koronavírussal fertőzött anya veszíti el magzatát