Kitüntették Ördögné Kolbert Zsuzsannát

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elismerésben részesült Immár az SZTE Növénybiológia Tanszékének egyetemi docenseként tevékenykedik. Fő kutatási területe a növényekre gyakorolt stresszhatások molekuláris szintű laboratóriumi feltérképezése., a Szegedi Tudományegyetem növénybiológusa, akinek az élő természettudományok területén végzett munkásságát Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal méltatták.

Már általános iskolás korában felébredt az érdeklődés Ördögné Kolbert Zsuzsannában a természettudományok, akkor még mindenekelőtt a környezetvédelem iránt.

Komárom-Esztergom megyéből származom, édesanyám javaslatára jelentkeztem a Szegedi Tudományegyetemre biológusnak, mert úgy hallotta, Szeged a biológia fellegvára.

mondta Ördögné Kolbert Zsuzsanna

Az SZTE növénybiológusa elmondta, Ötödik osztályos voltam, amikor az osztálytársaimmal egy környezetvédő klubot alakítottunk. Hulladékgyűjtési akciókat szerveztünk, versenyeztünk, ki tudja összegyűjteni a legtöbb zsák szemetet.

Ördögné Kolbert Zsuzsannát immár az Szegedi Tudományegyetem Növénybiológia Tanszékének egyetemi docenseként tevékenykedik. Fő kutatási területe a növényekre gyakorolt stresszhatások molekuláris szintű laboratóriumi feltérképezése.

Számos stresszhatás éri a növényeket, amelyek alkalmazkodóképessége sokkal nagyobb, mint az állati vagy emberi szervezeteké.

Hiszen a növényeknek helyben kell mindent megoldaniuk a túlélésért. Ilyen stresszhatás például a hőmérséklet és fényhatások ingadozása, egy rovar rágása, vagy éppen egy gomba, baktérium támadása. A csoportunk a növények ezekre a hatásokra adott, molekuláris szintű válaszait kutatja – magyarázta.

Kutatásai mellett oktatói tevékenységére is nagy hangsúlyt fektet, elkötelezett segítője a fiataloknak

Kutatás és oktatás kéz a kézben járnak nálam.

Mindig részletesen, szigorúan, előre eltervezem a napi teendőimet, így könnyebb kialakítani az egyensúlyt a kutatói-oktatói tevékenységem és a családi teendőim között, hiszen feleség és anya is vagyok.

Előző sztori

Bonnie és Clyde kiraboltak egy férfit Szeged belvárosában!

Következő sztori

Orbán: “Most a nyitáson kell dolgozi, ez a legfontosabb feladat”