Közélet

Kettőt kérnék. Egy lett, maradhat? – Valami nem stimmel a szegedi szabadstrandok körül

Kettőt kérnék. Egy lett, maradhat? – Valami nem stimmel a szegedi szabadstrandok körül

2021. március 2., kedd
Kettőt kérnék. Egy lett, maradhat? – Valami nem stimmel a szegedi szabadstrandok körül

Haág Zalán szerint miközben az ellenzék folyamatosan azzal vádolja a kormányt, hogy a Balatonon megszünteti a működő és több milliárd forintból fejlesztett szabadstrandokat, Botka László regnálása idején mind a négy szabadstrand megszűnt Szegeden.

A helyi KDNP első embere hangsúlyozta, az önkormányzat és annak százszázalékos tulajdonú cége 2018 óta nem kezdeményezett egyetlen szabadstrand kijelölését sem. A képviselő azt is elmondta, eközben több Tisza-parti település - Algyő, Mindszent, Csongrád - fejlesztette szabadstrandját kormányzati támogatásból.

Kiemelte, hogy a szegedi önkormányzat is pályázhatott volna kormányzati forrásokra, szabadstrandonként 30 millió forintra, azaz a város esetében összesen 120 millió forintra, ez azonban nem történt meg.

Elmondta, amikor felhívták erre a figyelmet, a városvezetés előbb azt kommunikálta, hogy Szegeden már működik szabadstrand, majd miután visszakérdeztek, hogy mégis hol, azt a választ kapták, hogy nem működik, mert az illetékes szakhatóságok nem adtak engedélyt rá. Haág Zalán szerint valójában nem is kértek engedélyt.

Álláspontja szerint pozitívum, hogy többhónapos tiltakozás eredményeként Botka László belátta, szükség ingyenes fürdőzőhelyre, ezért a polgármester által benyújtott és elfogadott költségvetésben 30 millió forintot különítenek el a Sárga és a Lapos szabadstrandok infrastrukturális fejlesztésére.

Haág kiemelte, a város nem pályázati forrásból, hanem a szegedi adófizetők pénzén akar szabadstrandokat létesíteni.

Német Ferenc emlékeztetett, korábban már volt arra példa, hogy a városvezetés ígéretet tett valamire, majd aztán másként alakultak a dolgok. A Fidesz képviselője szerint most is hasonló a helyzet, hiszen a február eleji költségvetésben 30 milliót ütemeztek be a két strand kialakítására, ehhez képest Jávorszky Iván, a területet üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont NKft. igazgatója már csak egyetlen egyről, a Laposról beszél.

– A Fidesz–KDNP és a szegediek által kiharcolt lehetőségnek egyre több gazdája van a baloldalon. Láthattuk a Tiszavirág Sportuszoda átadásánál, ahol sok baloldali képviselőnek sikerült besurrannia az oldalajtón, többek között Mihálik Edvinnek, aki most sajátjának érzi a Lapost is, pedig nemrég még a közeli tér nevét sem tudta pontosan – fogalmazott Német, aki beszédében felszólította a városvezetést, hogy két hónappal a strandszezon kezdete előtt, az ár levonulása után haladéktalanul kérjék meg az engedélyeket a fürdőzőhelyek kialakítására.

Haág Zalán emlékeztetett, hogy június 15-e a határidő, amíg a kivitelezőnek ki kell alakítania a szabadstrandot. – Számtalan városi projekt során láthattuk, hogy hónapokat csúszik egy-egy beruházás. Ez itt katasztrófa lenne, hiszen októberben, novemberben nem szoktak fürdőzni a szegediek. Kérjük, hogy ezúttal kivételesen tartsák be a határidőt – zárta gondolatait a képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.