Kultúra

Idén online rendezik meg a Fiatal Zeneszerzők Szegedi Fesztiválját

Idén online rendezik meg a Fiatal Zeneszerzők Szegedi Fesztiválját

2021. március 6., szombat
Idén online rendezik meg a Fiatal Zeneszerzők Szegedi Fesztiválját

A fesztivált első ízben 2016-ban szervezte meg a szegedi Bálint Sándor Művelődési Ház, mely 1979 óta ad otthont kortárszenei hangversenyeknek.

A fesztiválon szegedi, Szegedről elszármazott és a városhoz kötődő fiatal, negyven év alatti zeneszerzők vehetnek részt kamarazenei, illetve énekes kamaraegyüttesre írott művekkel, személyes felkérések alapján. A rendezvény célja a fiatal komponisták bemutatása a közönségnek, műveik népszerűsítése a szegedi közönség előtt.

A felhangzó művek előadására elsősorban helyi művészeket, illetve művészjelölteket kérnek fel: a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bartók Béla Művészeti Kara, az SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnáziuma, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Ének-zene Tanszéke művésztanárait, növendékeit, hallgatóit, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház művészeit.

A kortárs zenei seregszemle kettő fő rendezvényből, kettő hangversenyből áll, melyet kedden és szerdán rendeznek. Ezeket a Bálint Sándor Művelődési Ház közösségi oldalán követhetik az érdeklődők. Kedden nyolc, szerdán hét zeneszerző művei csendülnek föl, köztük Hartl Bence Try písní (Három ukrán népdal hegedűduóra) című alkotása, melyet ősbemutatóként hallhat a közönség.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.