Közélet

Hatmillió magyar kaphat oltást május elejére

Hatmillió magyar kaphat oltást május elejére

2021. március 19., péntek
Hatmillió magyar kaphat oltást május elejére

Ha a jelenleg tartott oltási tempót vesszük alapul, ami 40-50 ezer fő, akkor április közepére másfél millióval több ember, megközelítőleg 3 millióan lesznek azok, akik már megkapták az első oltásukat - írja a Portfolio az átoltottságra vonatkozó számításait ismertető cikkükben.

A gazdasági lap számításai szerint egy hónap múlva akár 4 millió dózisnyi vakcina lesz elérhető Magyarországon, főként Pfizer és Sinophram, ami gyorsan tovább fog emelkedni április–májusban, így a darabszám tekintetében gyorsulhat az oltási tempó.

A módosított oltási stratégiával, vagyis minél többen és gyorsabban kapják meg az első dózist, a másodikat viszont a beadásának időpontját a Pfizer és az AstraZeneca készítményével eltolják, június közepére lehetne egyszerre 7,8 millió felnőttet beoltani.

A Portfolio szerint reális lehet az is, hogy az oltásra regisztrált 3,3 millió ember húsvétra hozzájut a vakcinához. A kérdés az, hogyan alakul utána az oltakozási hajlandóság Magyarországon. A KSH felmérése szerint a felnőtt lakosság körében 70 százalékos az oltási hajlandóság, így ha az utóbbi hetek tempójához hasonló növekedést mutat a regisztráció, május elejére már 6 millió ember veheti fel a védőoltást.

Az újranyitás tehát több tényezőtől függ: a harmadik járványhullám letörése mikorra látszik meggyőzőnek, a vakcinák tényleg az előrejelzett ütemben érkeznek-e be, illetve a magyarok oltási hajlandósága tovább emelkedik-e – szögezi le a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.