Közélet

Gulyás Gergely: Legkorábban április közepén lehet nyitás

Gulyás Gergely: Legkorábban április közepén lehet nyitás

2021. március 25., csütörtök
Gulyás Gergely: Legkorábban április közepén lehet nyitás

Áprilisban indulhat a nyitás


Málta mögött a legjobbak vagyunk az unióban az átoltottság tekintetében – mondta Gulyás. Most úgy látszik, hogy áprilisban nagyot lehet előrelépni az oltásokban – tette hozzá. Nagyon aggasztóak a mostani számok, de azt remélik, hogyha az idősek átoltása megtörténik, akkor radikálisan csökkenni fog az áldozatok száma – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, világos perspektívát akarnak a nyitást illetően, de azt csak az oltások száma alapján lehet megtenni.

Pénteken döntenek a boltokról

Gulyás arról is beszélt, hogy vizsgálják a boltok nyitásáról szóló javaslatokat, de több kockázat is van, és ezt mérlegelni kell. Holnap dönt erről az Operatív Törzs. Mindenkit arra kért, hogy az érvényben lévő szabályokat tartsák be az embereket. Csak azt az oltóanyagot nem oltják el, amit nem szabadítottak fel, és amit félre kell tenni a második oltásra – tette hozzá.

Beoltják a pedagógusokat

Az EU-s szállítmányok rendkívül bizonytalanul érkeznek. Áprilisban sok vakcina fog rendelkezésre állni – mondta Gulyás. A nyitási tervekről azt mondta, ha 2,5 milliót eléri az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák és óvodák. Április 12-én, vagy április 19-én nyithatnak tehát. A tanárokat és az óvónőket be fogják oltani, de ehhez mindenkinek regisztrálni kell – jelentette be.

Kevesen betegedtek meg az idősotthonokban

Az egészségügyi ellátórendszer személyi feltételei is adottak – mondta Gulyás. Egyetlen megoldás van, a védőoltás. 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki nem regisztrált, és őket levélben keresték meg – ismertette a miniszter.

Fontos tapasztalat, hogy az idősotthonokban, ahol mindenkit beoltottak, ott 1 százalék alá csökkent a megbetegedések száma.

Van még szabad kapacitás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy uniós csúcs is lesz, és annak a témája a koronvírus-járvány. A harmadik hullámnak nincsen vége, itthon és Európában is rossz a helyzet. Újabb negatív rekord, hogy 272 ember halt meg, és közel 1500 van lélegeztetőgépen – tette hozzá. A helyzet komoly, az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani a kapacitásokat. Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak. 1678 szabad lélegeztető ágy van még, és még 10444 szabad ágy van – mondta Gulyás. Mindezeken felül is tudja bővíteni a kapacitásokat a kormány.

Kiemelt képünk illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.