Közélet

Fizetésemelést kaphatott az évtized korrupciós botrányába keveredett szegedi bíró!

Fizetésemelést kaphatott az évtized korrupciós botrányába keveredett szegedi bíró!

2021. március 9., kedd
Fizetésemelést kaphatott az évtized korrupciós botrányába keveredett szegedi bíró!

Az érintett bírót a Szeviép-perben hozott döbbenetesen enyhének tűnő, felmentő ítélet után vették elő, majd kiderült, hogy több tízmilliós nagyságrendben kapott pénzeket családi cégük a szegedi önkormányzattól, önkormányzati cégtől, illetve más összeférhetetlenségi problémák is felmerültek vele szemben. (A Szeviép-ügy tanácsvezető bírónője pedig önkormányzati lakáshoz juthatott igen jutányos áron; a kirobbant botrány után nyugdíjba ment).

Az utolsó hír tavaly ősszel érkezett a bírónőről, akit határozatlan időre büntetés-végrehajtási bírának neveztek ki, vagy inkább fokoztak le. A szegedi bírói botrányokat kirobbantó PS akkor ugyanis azt írta a hír kapcsán, hogy "egyértelműen visszalépés a szakmai ranglétrán, ha egy büntető kollégiumi, ráadásul kiemelt büntető ügyeket tárgyaló bírót büntetés-végrehajtási bírói beosztásba helyeznek át. Ez ugyanis egy adminisztratív munkakör. Ebben a beosztásban vádirattal sem fog találkozni."

A bírónő egyébként a Czeglédy-ügy tanácsába is bekerült; de később - már a botrányok kirobbanása után - elfogultságot jelentett, és miután így tett több szegedi bíró is, a Czeglédy-ügy elkerült Szegedről. Ez azért érdekes, mert Czeglédi Csaba volt az ügyvédje Botka Lászlónak is egy időben.

Fizetésemelést kaphatott?

Lapunk megbízható forrásból úgy értesült, hogy a Szegedi Törvényszék Büntető Kollégiuma nemrég megszavazta ennek a bírónőnek az úgynevezett "előresorolását", ami fizetésemelést is jelent.

Bár konkrétan, név szerint érdeklődtünk a bíróságnál a bírónő "előresorolásának" részleteiről, ám onnan csak általánosan érkezett válasz, igaz, nem cáfolták értesülésünket.

Mint írták: "A Bjt. 148. § (2) bekezdése szerint a munkáltatói jogkör gyakorlója, illetve az OBH a bírónak a személyi nyilvántartásban szereplő adatai közül a bíró hozzájárulása nélkül, közérdekből adhat tájékoztatást a bíró nevéről, szolgálati helyéről és beosztásáról, valamint - ha törvény azt megengedi - egyéb adatairól. Ezen túlmenően a személyi nyilvántartás tartalmáról tájékoztatás csak a Bjt. 148. § (3) bekezdésének a-c) pontjaiban felsorolt szervek részére adható. Figyelemmel arra, hogy

a soron kívüli előresorolás megtörténte vagy meg nem történte mindenképpen összefügg a bíró illetményével, ezért személyes adatnak minősül, erről tájékoztatás nem adható."

Az "előresoroláshoz" kiváló minősítés kell, és némi belső támogatás

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló vonatkozó törvény szerint a bíró minden 3 év szolgálati idő megszerzése után eggyel magasabb fizetési fokozatba lép. A bírót - kiváló, magasabb bírói beosztásra alkalmas, illetve kiválóan alkalmas minősítés esetén - a bírói tisztségének fennállása alatt két alkalommal a kollégium előterjesztésére eggyel magasabb fizetési fokozatba lehet besorolni - közölte érdeklődésünkre a szegedi bíróság.

Megerősítették azt is, hogy "soron kívüli előre sorolás esetén változik az illetmény, az előresorolt bíró eggyel magasabb fizetési fokozatba lép". A soron kívüli előresorolás feltétele pedig a

„kiváló, magasabb bírói beosztásra alkalmas” vagy „kiváló” bírói értékelés és az ügyszak szerinti kollégium támogatása.

Úgy tudjuk, ez történt a korábban botrányba keveredett szegedi bírónővel is, miután a Szegedi Törvényszék Büntető Kollégiuma érdemesnek találta az előresorolásra és ezt megszavazta számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.