Elemezte a Profession a pályakezdők és az álláskeresők helyzetét

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus-járvány nem kímélte a munka világát se. A munkaerőpiacon teljesen új viszonyokat kényszerített ki, ez pedig hatással volt a pályakezdőkre is, valamint a szakmai gyakorlatot keresőkre is.

2020 tavaszán azok a cégek, amelyek a létszámstop, illetve -leépítés eszközével próbálták átvészelni a válságot, elsőként azoknak a felvételét fagyasztották be, valamint azoktól váltak meg, akik nem képezték az állomány részét. Ebbe a csoportba tartoztak a szerződéses munkavállalók és a kölcsönzött munkaerő mellett a szakmai gyakorlaton lévők, illetve a diákok.

A meghirdetett pályakezdő állások számában érzékelhető csökkenő tendencia szinte egész évben megmaradt, a javulás jelei november-december környékén kezdtek látszani, ami 2021 első hónapjaiban is kitartott – írja a Profession.hu

A portál szerint a legtöbb pályakezdő leginkább nyáron pályázott meg különböző lehetőségeket. Ősztől azonban a jelentkezőszámok csökkentek, 2021 januárában pedig ismét felélénkült az érdeklődés. A legtöbben irodai asszisztensi és projektmenedzseri állásokra jelentkeztek, ezt követték az adatrögzítő, az ügyfélszolgálati munkatárs, a flottakezelő és sofőr, majd a gazdasági asszisztensi pozíciók. Emellett a nettó bérigénye a pályakezdőknek átlagosan 208 ezer forint volt országszerte.

Előző sztori

Már Szegeden van a Google fotós autója!

Következő sztori

NINCS VÉGE: 227 ember halt meg egyetlen nap alatt itthon!