Közélet

Duda Ernő: lehetnek a mostaninál is ragályosabb mutációk, de szerencsére az ember nem hasonlít túlzottan a denevérre!

Duda Ernő: lehetnek a mostaninál is ragályosabb mutációk, de szerencsére az ember nem hasonlít túlzottan a denevérre!

2021. március 17., szerda
Duda Ernő: lehetnek a mostaninál is ragályosabb mutációk, de szerencsére az ember nem hasonlít túlzottan a denevérre!

Ez a koronavírus a denevérhez adaptálódott tökéletesen, de átkerült az emberre. Ám a vírus S-fehérjéje és a mi ACE-2-es fehérjénk már közel sem kapcsolódik olyan jól, mert a miénk nem olyan, mint a denevéré. Ha egy mutáció során erősebb kötődés alakul ki, akkor ragályosabb lesz a vírus, nő a reprodukciós rátája, ezt látjuk most az angol variánsnál. A közeljövőben is lesz még ilyen példa, de ez nem egy korlátlan, végtelen dolog, mert a vírus fertőzési folyamata rettentő bonyolult. Próbálhat egyre erősebben kötődni az ACE-2-es fehérjénkhez, de nagyon nem tud megváltozni, mert a szerkezetének más folyamatokhoz, például a sejtbe jutáshoz is alkalmazkodnia kell.

Kialakulhatnak tehát a mostaninál is ragályosabb mutációk, de a betegség jellegét ez nem változtatja meg, „csak” a fertőzőképességét.

- magyarázta az interjúban a professzor, aki szerint "azért olyan nagyon sokáig nem fog már mutálódni a vírus, mert az ember nem hasonlít túlzottan a denevérre".

Duda szerint most azzal ijesztgetik az embereket, hogy a vakcinában lévő antitestek nem olyan hatékonyak egyes mutánsok ellen. Erre az a válasza, hogy Olaszországban, de Magyarországon is akadnak olyan emberek, akiknek a szervezete képtelen a vírussal szembeni megfelelő ellenanyag-termelésre, de T-sejtes immunválaszt ettől függetlenül adnak.

Két olyan hölgy pácienst is ismerünk, aki képtelen volt ellenanyagot termelni, de a szervezete a T-sejtes immunválasszal simán legyűrte a fertőzést. Vagyis a mutánsok ellen termelt ellenanyag nélkül is meg lehet gyógyulni

- magyarázta. - Azt tudom elképzelni, hogy ha valaki, akit beoltottak egy mostani vakcinával, majd 2021 vége felé, a fertőzőbb mutánsok miatt egy emlékeztető oltásra fog szorulni, mely az új antigén ellen meg fogja védeni - tette hozzá.

Duda Ernő elmondta továbbá, hogy óriási szerencse, hogy az eredeti koronavírus majdnem egy éven át megőrizte a 2-3-as reprodukciós számát, s csak az angol mutáns lett sokkal ragályosabb. Az is mázli - mondta, hogy a vírus halálozási mutatója nem lett magasabb az eddiginél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.