/

Az IKV szerint emelhetnek bérleti díjat, miközben a kormány tiltja a járvány miatt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint arról beszámoltunk, annak ellenére, hogy egy kormányrendelet szerint nem le­­hetne megemelni a járványhelyzet miatt az önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérleti díját, az IKV Zrt. mégis több vállalkozásnak drágította azt. Csarnó Zsuzsánna szerint nyugodtan megemelhették a bérleti díjat, mert a hivatkozott rendelet ezt nem korlátozza. Jogtalanul sarcol az önkormányzati cég a díjemeléssel – állítja a szegedi Fidesz, erről közleményt is küldtek a szerkesztőségünknek.

Amint azt a SzegedMa megírta, vannak olyan szegedi vállalkozások, amelyek arról kaptak értesítést az IKV Zrt.-től, hogy az önkormányzati cég megemeli az ingatlanok bérleti díját a járványhelyzet ellenére, pedig ezt szerintük nem is lehetne. A díjemelés március 1-től hatályos, és csaknem 3 százalékos.

Emiatt a szegedi ellenzék is tilatkozott ma közleményben, mert szerintük ez a járványhelyzet miatt még inkább megsarcolása a helyi vállalkozásoknak.

Az IKV másképp látja

Cikkünk megjelenése után az önkormányzati cég a következő álláspontját juttatta el szerkesztőségünknek.

A 603/2020. (XII.18.) Korm. rendelet szabályozza azt, hogy a bérleti díjak emelésére vonatkozó korlátozás nem vonatkozik a kormányrendelet hatályba lépését megelőzően létrejött határozatlan idejű bérleti szerződésekre, amelyben a felek megállapodtak a bérleti díjemelésről – írták.

Álláspontunk szerint a jogalkotó célja nem arra irányult, hogy a bérleti szerződésekben rögzített bérleti díjemelést megtiltsa a bérbeadó részére, hanem arra, hogy a bérbeadó szerződésmódosítással, új díjtételek bevezetésével ne vessen ki új terhet a bérlőkre


– közölte a cég.

“Társaságunk az inflációs emelés érvényesítésével a fenti hivatkozott kormányrendelet szabályozása alapján járt el, semmilyen jogszabályi rendelkezést nem szegett meg” – állítják.

A kormányrendelet egyértelmű: nem lehet emelni

Arról a cég nem írt semmit, hogy még decemberben megjelent a kormány 609/2020-as rendelete „a veszélyhelyzet ideje alatt az állami és önkormányzati bérleti szerződésekre vonatkozó eltérő szabályokról”. Ebben pedig az olvasható, hogy

a hatálybalépéstől kezdve az önkormányzatok a veszélyhelyzet megszűnéséig nem bonthatnak fel bérleti szerződéseket, illetve bérleti díjat sem emelhetnek saját tulajdonú ingatlanjaikban.

Ez a rendelet pedig most is hatályos.

A rendelet szerint a veszélyhelyzet megszűnését követő kilencvenedik napig a nemzeti vagyonról szóló törvény rendelkezéseitől eltérően az állami vagy önkormányzati tulajdonú helyiség tekintetében fennálló bérleti szerződés tartalma nem módosítható úgy, hogy az a bérleti díj megemelését eredményezze.

Ez a rendelet február 8-ig volt hatályos, akkor a kormány saját hatáskörben 15 nappal meghosszabbította, majd kétharmados többséggel megszavazták a parlamentben is a hosszabbítást, ami még most is érvényes.

Előző sztori

Edzőt vált nyáron a szegedi pólócsapat

Következő sztori

ELHUNYT A FRADIT ÉVTIZEDEKIG SZOLGÁLÓ KUBATOV MÁRK

Legutóbbi hasonló cikkek