Közélet

Akár újabb korlátozások is jöhetnek itthon

Akár újabb korlátozások is jöhetnek itthon

2021. március 1., hétfő
Akár újabb korlátozások is jöhetnek itthon

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, 2,6 millióan haltak meg koronavírussal összefüggésben világszinten.

Számos európai ország az egészségügyi kapacitás határára érkezett, más államoktól kérnek segítséget.

"Soha ilyen komolyan nem kellett venni a járványt, mint most"

- mondta. Intenzív, erőteljes emelkedés tapasztalható Magyarországon is - tette hozzá.

A hétvégén 652 fővel nőtt a kórházakban ápoltak száma, egyre több a súlyos eset. 5679 főt ápolnak összesen kórházakban. Péntek óta 86-tal nőtt a lélegeztetőgépen lévők száma, 537-en vannak lélegeztetőgépen összesen - közölte az aktuális adatokat az országos tisztifőorvos. Félő, hogy mindez megterheli az egészségügyi ellátórendszert.

Müller Cecília arról is beszélt, hogya múlt héten intenzíven nőtt a védőoltások beadásának a száma. Magyarországon 5 fajta oltóanyag állrendelkezésre. Hajnalban 280 ezer Szputnyik V indult el Budapest felé, 100 ezer ebből a második komponens, további 180 ezer az első adag.Az eddigi lekötött 6,5 millió Pfizer-vakcina helyett már 10 870 000 oltóanyagot kötöttünk le, ezzel is növelve a Pfizer-vakcina mennyiségét - mondta az országos tiszti főorvos. "Minél nagyobb mennyiségben, minél több oltóanyagot kell eloltani" - tette hozzá. Eddig 685 247-en kapták meg az első adagot, és 251 691 fő kapta meg a második adagot.

Müller Cecília azt mondta, aki számára szimpatikus vakcinára vár, az heteket, hónapokat várhat. Ezért inkább arra kér mindenkit, hogy fogadják el a felkínált vakcinákat.

Málta és Dánia után lakosságarányosan mi vagyunk az EU-ban a legátoltottabbak, 6,94%-kal. Módosítottak az oltási stratégián a WHO ajánlásainak megfelelően, hiszen újabb ismeretek vannak a vakcinákkal kapcsolatban.

Az a lényeg, hogy az első adagját most mindenki megkapja, mert az már jelentős védettséget jelent. Lehet, hogy az első adag nem véd meg a fertőzéstől, de az elhalálozástól és a súlyos lefolyástól igen.

A Pfizer-vakcinák 42 napig történő kitolását tartja elfogadhatónak a WHO, Magyarország úgy döntött, hogy a második adagot a 35. napra fogja eltolni. Az AstraZeneca esetében a második adagot pedig 12 héttel fogják eltolni. Kutatások igazolják, hogy nagyobb lesz így a hatékonyság. 

A Janssen-vakcinát engedélyezte az amerikai gyógyszerhatóság.Az engedélyezési folyamat Európában folyamatban van, március közepére hagyhatja jóvá azt az Európai Gyógyszerügynökség. Vektor alapú vakcináról van szó, a Szputnyikhoz és az AstraZenecához hasonló - mondta Müller Cecília.

Müller Cecília elmondta, nincs olyan, hogy valaki nem kapja meg a második vakcinát! Az első adag beoltása esetén 50% feletti a védettség valamennyi vakcina esetében, ez megvéd a haláltól és a súlyos fertőzéstől.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy folyamatosan figyelik a járvány számait, amelyek alapján nem lehet kizárni, hogy további intézkedéseket kelljen hozni.

Az új oltási protokoll mától érvényes, és kivételt az képez, aki már megkapta az első adagot, rájuk a régi protokoll fog vonatkozni, tehát megkapja a korábban megadott időpontban a második adagot.

(M1, Origo)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.