Akár 1800 forint is lehet egy doboz cigaretta

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A felső kategóriás termékeknél egy doboz cigaretta ára hamarosan akár 1800 forint is lehet. A közelgő április 1-jei adóváltozások hatásait hamarosan érezhetjük már.

Hamarosan drágulhatnak a dohánytermékek Magyarországon. Jelzésértékű, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, ezért, az iparági várakozások szerint a közelgő április 1-jei adóváltozás hatását is lassan elkezdjük érezni – írja a vg.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisát elemezve, a korábbi adó- és áremelések összefüggései alapján megállapítható, hogy a cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz. Ugyanakkor arra is számítani kell, hogy a felső kategóriás termékekért 1800 forintot is elkérhetnek dobozonként,

hiszen a januári változással egyidejűleg is 130 forint volt az egyszeri áremelés mértéke.Ugyancsak 1700 forintos vagy valamivel még a feletti fogyasztói árszintre van kilátás a kis tasakos dohány (a legnépszerűbb, 30 grammos csomagolás) esetében, amelynek az ára decemberben is 80 forinttal lett több.

Az e-cigaretták töltőfolyadékának adója minden bizonnyal milliliterenként 5 forinttal 30 forintra emelkedik tovább, a januári drágulás mértékének megismétlődését feltételezve.

Nem kerüli el az adóemelés a hevített termékeket sem, a 80 forintos korábbi drágulás ismétlődése esetén feltételezhetjük, hogy 1500 forint fölé ugorhat a csomagonként számított ár.

Mint ismert, az idei kétlépcsős jövedékiadó-emelésnek külső oka van, de a vonatkozó európai uniós szabályozás újragondolása már zajlik.

A Pénzügyminisztérium világossá tette, hogy Magyarországon nem kisebb az adóteher, mint más tagállamokban, de az áfa eltérő szintje miatt az úgynevezett EU-s jövedékiadó-egyenminimum nem teljesült eddig. Az irányelv ugyanis meghatároz egy ilyen mércét, függetlenül a tagállami szinten alkalmazott egyéb közterhektől. Ez arra a kritériumra vonatkozik, hogy a cigaretták adóterhének el kell érnie az áruk 60 százalékát. Ennek a létjogosultsága már korábban is megkérdőjeleződött, belátható, hogy nem járul hozzá a tagállamokban alkalmazott dohányárak harmonizálásához, sőt, ellentétes hatást válthat ki.

Előző sztori

Pofátlan parkolás: ketten is beálltak a szegedi mentősök helyére

Következő sztori

Fertőzés a Városházán? Miért nem reagál Botka László koronavírusügyben?

Legutóbbi hasonló cikkek