Gazdaság

Akár 1800 forint is lehet egy doboz cigaretta

Akár 1800 forint is lehet egy doboz cigaretta

2021. március 8., hétfő
Akár 1800 forint is lehet egy doboz cigaretta

Hamarosan drágulhatnak a dohánytermékek Magyarországon. Jelzésértékű, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, ezért, az iparági várakozások szerinta közelgő április 1-jei adóváltozás hatását is lassan elkezdjük érezni – írja a vg.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisát elemezve, a korábbi adó- és áremelések összefüggései alapján megállapítható, hogy a cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz. Ugyanakkor arra is számítani kell, hogy a felső kategóriás termékekért 1800 forintot is elkérhetnek dobozonként,

hiszen a januári változással egyidejűleg is 130 forint volt az egyszeri áremelés mértéke.Ugyancsak 1700 forintos vagy valamivel még a feletti fogyasztói árszintre van kilátás a kis tasakos dohány (a legnépszerűbb, 30 grammos csomagolás) esetében, amelynek az ára decemberben is 80 forinttal lett több.

Az e-cigaretták töltőfolyadékának adója minden bizonnyal milliliterenként 5 forinttal 30 forintra emelkedik tovább, a januári drágulás mértékének megismétlődését feltételezve.

Nem kerüli el az adóemelés a hevített termékeket sem, a 80 forintos korábbi drágulás ismétlődése esetén feltételezhetjük, hogy 1500 forint fölé ugorhat a csomagonként számított ár.

Mint ismert, az idei kétlépcsős jövedékiadó-emelésnek külső oka van, de a vonatkozó európai uniós szabályozás újragondolása már zajlik.

A Pénzügyminisztérium világossá tette, hogy Magyarországon nem kisebb az adóteher, mint más tagállamokban, de az áfa eltérő szintje miatt az úgynevezett EU-s jövedékiadó-egyenminimum nem teljesült eddig. Az irányelv ugyanis meghatároz egy ilyen mércét, függetlenül a tagállami szinten alkalmazott egyéb közterhektől. Ez arra a kritériumra vonatkozik, hogy a cigaretták adóterhének el kell érnie az áruk 60 százalékát. Ennek a létjogosultsága már korábban is megkérdőjeleződött, belátható, hogy nem járul hozzá a tagállamokban alkalmazott dohányárak harmonizálásához, sőt, ellentétes hatást válthat ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.