Politika

A szegedi Fidesz arra kéri az önkormányzatot, hogy segítse a helyi vállalkozásokat

A szegedi Fidesz arra kéri az önkormányzatot, hogy segítse a helyi vállalkozásokat

2021. március 18., csütörtök
A szegedi Fidesz arra kéri az önkormányzatot, hogy segítse a helyi vállalkozásokat

Tápai akárcsak a legutóbbi sajtótájékoztatóján, ezúttal is kihangsúlyozta, hogy a kormány 2010 óta 757,5 milliárd forintot irányított Szegedre, ebből az összegből csak az önkormányzatnak 67 milliárdot fizetett ki 2010 és 2018 között. A képviselő kiemelte, 2018 júniusa és 2020 vége között összesen 825 milliárdot ítélt meg a kormány Szegednek, ebből egyedül az önkormányzatnak 70,9 milliárdot.

–A központi költségvetésben az önkormányzatok forrását 17 százalékkal megemelték a gazdaság újraindítása érdekében.

A kormány célja az emberek támogatása és nem a sarcolás, ami a baloldali politika része – fogalmazott a képviselő.

Emlékeztetett, a 25 év alattiak SZJA mentessége, a tizenharmadik havi nyugdíjak négy éven keresztüli visszaépítése, a nyugdíjak vásárlóértéknek megőrzése és a lakás áfa öt százalékra történő mérséklése mind azt a célt szolgálja, hogy az emberek élete könnyebb legyen.

Felhívta a figyelmet, hogy ehhez képest a szegedi önkormányzat megemelte a közterületek használati díját, a parkolási díjakat és az önkormányzati ingatlanok bérleti díjait.

https://szegedma.hu/2021/03/elvonasokra-panaszkodik-de-kozben-vallalkozasokat-sanyargat-a-szegedi-onkormanyzat

Tápai elmondta, a szegedi Fidesz mindig is partner volt egy közös javaslat kidolgozásában. ––Biztosítsunk egy olyan kreditlehetőséget, amivel a jelenlegi helyzetben tudunk segíteni a vállalkozásoknak, hogy adott esetben egy későbbi időintervallumra tegyék át az ingatlanok utáni fizetési kötelezettséget – javasolta.

Szót ejtett arról is, hogy a kormány megfelezte a helyi iparűzési adót a helyi kis- és középvállalkozások megsegítése érdekében.

Rávilágított arra, hogy Szeged város sok esetben nem a megfelezett adót számlázta ki, hanem a teljeset, így, ha valaki nem figyelt, akkor a teljes összeget fizette be.

–Ez is azt bizonyítja, hogy Szeged város számára egyáltalán nem fontos, hogy hogyan élnek és működnek a helyi vállalkozások – vonta le a konklúziót a szegedi Fidesz alelnöke.

Kitért arra is, hogy az utolsó intézkedések egyike lett volna az iparűzési adók emelése, amit a kormányzat egy központi döntéssel megakadályozott.

Kiemelte, hogy az előterjesztésben, azzal indokolták az emelést, hogy azzal stabillá válik Szeged önkormányzatának költségvetése.

–Ezzel elárulta magát a város, hiszen nem a vállalkozásokat segítette volna, hanem saját magát – mondta Tápai.

A szegedi Fidesz alelnöke rávilágított, a megyei jogú városok közül Szeged adópolitikája kiemelkedik, ugyanis a városban 98 százalékos az idegenforgalmi adó, az építményadó pedig 79 százalékos.

–Jelen esetben minden önkormányzat nehéz helyzetben van. Nem gondolom, hogy ki kellene emelnünk bármilyen önkormányzatot, legyen az kormánypárti, ellenzéki, vagy független. Olyan önkormányzatokról beszéljünk, amelyek segítségre szorulnak, vagy amelyek jelen pillanatban nem tartanak ott, vagy nem is fognak, hogy segítségre szoruljanak – fogalmazott Tápai.  

Hozzátette, ha az elmúlt időszakban Szeged város jobban fókuszált volna a vállalkozások megsegítésére, a megfelelő gazdasági környezet megteremtésére, ami ide vonzotta volna a befektetőket, akkor az iparűzési adó mértéke magasabb lenne, nagyobb bevétele lenne a városnak és nem lenne kiszolgáltatott helyzetben.

Tápai azt javasolja, hogy az önkormányzat a bérleti díj megemelése nélkül duplázza meg azokat a területeket, ahová a vállalkozások teraszokat helyezhetnek ki az újranyitást követően. Véleménye szerint ez elősegítené a nagyobb forgalmat, másrészt biztosítaná azt a távolságot, ami az egészség megőrzése érdekében szükséges.

Azt kérjük a várostól, hogy segítse a vállalkozásokat. Összefogásra van szükség és ebben a szegedi Fidesz mindig partner lesz

– zárta gondolatait Tápai.

Kiemelt képünk illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.