Közélet

Orbán szerint nem kellenek újabb szigorítások!

Orbán szerint nem kellenek újabb szigorítások!

2021. február 12., péntek
Orbán szerint nem kellenek újabb szigorítások!

A kormányfő bővebben is beszélve a kérdésről elmondta: "ha a kínai vakcina is rendelkezésre áll majd, akkor húsvétig 2,5 millió embert be lehet oltani idehaza".

Számításokra alapozva hozzátette azt is:

május végéig több mint hatmillió embert olthatnak be idehaza, ez pedig jóval gyorsabb, mint ha csak az uniós beszerzéssel számolhatnánk.

– Aki időt nyer, életet nyer – jegyezte meg Orbán Viktor.

– Immár a második hullám 91. napjánál tartunk. A jó hír az, hogy eddig 320 ezer honfitársunkat sikerült beoltani, de nem tudjuk, hogy a vakcinák milyen időtartamban nyújtanak védettséget, ezért az oltást követő hat hónap után ismét be kell oltatnunk magunkat – hangsúlyozta a kormányfő.

Az unió elhibázott vakcinabeszerzési stratégiája kapcsán elmondta: az EU-nak nem az a baja, hogy rossz konstrukciókat hozott volna létre, hanem az idő. A beszerzési rendszer itt mutat gyengeséget. Abszolút számban ugyanis a nyugati vakcina elégséges lenne – vélekedett.

Jövő héten indul az online konzultáció a koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni nyitás lehetséges menetrendjéről. Ennek kapcsán a miniszterelnök közölte: ma délután véglegesítik a kérdéseket, amelyek száma 5-6 darab lesz. A konzultáció ezúttal nem levélben, nem ugyanazon az online felületen fog zajlani, ahol a vakcinaregisztráció – magyarázta Orbán Viktor.

Orbán Viktor a védettséget igazoló okmányról azt mondta, hogy arról lesz kérdés a nemzeti konzultációban. Tájékoztatott, hogy háromféle csoport van, akik felkerülhetnének a védett személyek körébe:

a beoltottak, a fertőzésen átesettek nyilvános listája, és azok nyilvántartása, akiknek van antitest a szervezetükben, de nem voltak tüneteik.

Nagyon fontos – hangsúlyozta, hogy mielőbb annyi védett ember legyen, hogy a korlátozásokat le lehessen zárni. Ha van elég beoltott ember, akkor legalább ők menjenek szabadabban a sérült ágazatokba, és akkor a nyitással több tízezer munkahelyet mentenék meg. Hozzátette:

a gazdasági újraindítási akcióterv szerint a mikro- és kisvállalkozások vehetik majd igénybe a maximum 10 millió forintos kamatmentes hitelt.

Elmondta, miszerint hamar elérik a felső korlátot a mikrohitelek esetében, és hamar el fogják érni a 100 milliárd forintot. A kormányfő arra tesz majd javaslatot, hogy ne legyen felső korlát – tette hozzá.

Számolni kell azzal, hogy munkaerőhiány lesz, különösen az építőiparban, mivel egy régen nem látott lakásindítási bumm veszi kezdetét.

Orbán Viktor emlékeztetett: péntektől indul a 13. havi nyugdíj első részletének a kifizetése. Véleménye szerint ezzel sikerült a korábbi baloldali merényletet sikerült ellensúlyozni.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nincs könnyű helyzetben a baloldal. Az összes bűnük nyomait eltüntetjük – tette hozzá. – Nekem kétfelé kell néznem: a tíz évvel ezelőtti baloldali kormányzás romjait eltakarítani, és készülni a jövőre – zárta szavait.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.