JÁTÉK!

Ön tudja?

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy újabb városismereti játékkal jövünk, amelyben ezúttal Szeged múltjában kutakodunk. Ön mennyire van tisztában a város régi emlékeivel? Lássuk: 

18

Városismereti kvíz

1 / 10

Szeged első közúti hídját 1883. szeptember 16-án adták át. Az egyetlen város volt Magyarországon, ahol az átkelésért vámot kellett fizetni. Mikor szűnt meg ez a vámfizetési kötelezettség?

Question Image

2 / 10

Az eredetileg városkapunak épülő Hősök Kapuja 12 ezer szegedi katonának állít emléket. A neoklasszicista kaput Pogány Móric tervezte, a honvédszobrok Lőte Éva alkotásai. De vajon kinek a freskói díszítik a boltíveket?

Question Image

3 / 10

Az 1950–60-as években Budapest–Szeged viszonylatban menetrendszerűen közlekedett LI–2-es repülőgép. 1961-ben egy légikatasztrófát követően a MALÉV felszámolta az egész flottát.  A selejtezésre szánt példányok nagyvárosokba kerültek, így Szegedre is. Hol állt ez a büféként üzemelő repülőgép?

Question Image

4 / 10

Szegeden 944 méter mélyről tör fel a régió legértékesebb gyógyvíze. Az 1926-ban feltárt forrásban a likőrgyáros Patzauer Dezső látta meg az üzleti lehetőséget, palackozni kezdte és ivócsarnokot építtetett a kút köré. Honnan kapta a nevét az Anna-kút?

Question Image

5 / 10

Szeged legrégebbi építészeti emléke egy 11. századi alapokon nyugvó épület. Itt látható a legrégebbi szobrászati emlékként számon tartott 12. századi kőbárány is. Melyik épületről van szó?

Question Image

6 / 10

1911-ben adták át a kései szecesszió szegedi remekét, amelyet Magyar Ede lenyűgöző építészi fantáziája alkotott. A sarki kupolán látható „ólomlányok” Halm Mihály bádogosmester munkásságát dicsérik. Melyik épületről beszélünk?

Question Image

7 / 10

A magyar irodalom nagy alakja, a szegedi születésű költő. A róla elnevezett utcában látható ez a grafika. Ki ő?

Question Image

8 / 10

A szegedi Vasalóház 1912–13-ban épült Baumhom Lipót tervei alapján. Miről kapta nevét ez a szecessziós stílusú épület?

Question Image

9 / 10

Az ikonikus szórakozóhely 1883-ban Halmay Andor tervei alapján épült Szegeden és a századfordulón élte aranykorát. Mi volt a neve ennek a népszerű mulatóhelynek?

Question Image

10 / 10

A Szent István téren található az ország első vasbetonból készült víztornya. Hogyan becézik a szegediek ezt az építészeti különlegességet?

Question Image

a pontod

Az átlagos pontszám: 68%

0%

Előző sztori

Szerbiában már több mint 800 ezer ember kapott oltást

Következő sztori

Évek óta nem volt ilyen zimankó, de nem dőlt meg a szegedi hidegrekord