Nem tágít a Volánbusz Vásárhelyről

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A Volánbusz a hódmezővásárhelyi szolgáltatóváltásra vonatkozó hivatalos információk hiányában, a hatályos közszolgáltatási szerződésének megfelelően március 1-jétől is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait a városban - közölte a közlekedési társaság.

A Volánbusz közleménye emlékeztet, hogy március elsejétől új szolgáltatót bízott meg a helyi személyszállítási feladatok ellátására a vásárhelyi önkormányzat. A jelenlegi szolgáltatást végző Volánbusz azonban nem kapott a közszolgáltatási szerződés felmondásáról szóló hivatalos értesítést, így a továbbiakban is indítja járatait.

A Volánbusz jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. 2018-ban pályázat útján nyerte el a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra. Az erről szóló közszolgáltatási szerződés aláírására egyes részletszabályok folyamatos egyeztetése miatt nem került sor, ugyanakkor a szerződés megkötéséről szóló közgyűlési határozatnak és a kölcsönösen meghatározott szerződéses rendelkezéseknek megfelelően a szerződésben foglaltakat mindkét fél folyamatosan teljesítette.

A közlemény szerint az önkormányzat 2020. november 19-én ajánlatkérést intézett a Volánbusz felé a szolgáltatás 2021. március 1-jétől történő ellátására vonatkozóan, a közlekedési cég azonban nem nyújtott be ajánlatot, mert a 2023 végig tartó közszolgáltatási jogviszonyt hatályosnak tartja. Emellett az önkormányzat felhívása a megalapozott ajánlattételhez szükséges információkat nem tartalmazta.

A Volánbusz a városban teljesített több évtizedes szolgáltatásnyújtás során nem követett el szerződésszegést és nem fejtett ki olyan tevékenységet, amely veszélyeztette a szolgáltatás további ellátását, így a társaság álláspontja szerint már az ajánlatkérésnek sem volt megfelelő jogalapja.

A cég először a médiából értesült a szolgáltatóváltásról, 2021. február 18-ig semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott a települési önkormányzat által kiírt pályázat eredményéről. A Volánbuszhoz időközben érkezett tájékoztatás pedig nem terjed ki a közszolgáltatási szerződés felmondására.

(Fotó: Volánbusz Zrt.)

Előző sztori

Hónapokig kampányolt az ellenzék: újra LESZ SZABADSTRAND Szegeden!

Következő sztori

Szerbiában is eljött a szigorítások ideje