Közélet

Mentőcsomagot dolgozott ki a szegedi Fidesz–KDNP a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére

Mentőcsomagot dolgozott ki a szegedi Fidesz–KDNP a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére

2021. február 4., csütörtök
Mentőcsomagot dolgozott ki a szegedi Fidesz–KDNP a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére

A szegedi közgyűlés hat fideszes képviselője (Chovanecz Kata, Tápai Péter, Bartók Csaba, Halkó Pál, Német Ferenc, Korponyai Ernő) és három KDNP-s képviselője (Haág Zalán, Kothencz János, Mihálffy Béla) közösen mentőcsomagot dolgozott ki a helyi  vendéglátósok, szálláshely-üzemeltetők, a fitnesz- és edzőtermek üzemeltetői, valamint a válság során állásukat vesztett polgárok számára Szegeden. A javaslatot Botka László polgármesternek és a közgyűlés tagjainak címezték.

Mint közleményükben írják, a turizmus és vendéglátás a szegedi gazdaság egyik legfontosabb  pillére, de

az utóbbi évben különösen sújtották a koronavírus-járvány hatásai, ezért indokolt a kormányzati támogatásokon túl az önkormányzat odafigyelése, aktív támogatása is.

Éppen ezért Haág Zalán, a szegedi Fidesz és KDNP önkormányzati  képviselői nevében javaslatcsomagot nyújt be, hogy Szeged vezetése – felhasználva Székesfehérvár és más önkormányzatok sikeres vállalkozás- és lakosságbarát intézkedéseit – a következő elemekből álló mentőcsomaggal segítsen a válság miatt leginkább sérülékennyé váló vállalkozások, magánszemélyek számára.

A fentieknek megfelelően kezdeményezik:

1)      Szeged MJV, illetve kizárólagos vagy többségi tulajdonában lévő cégei helyiségeiben 2021. év első félévében teljes egészében engedje el a vendéglátáshoz, fitneszhez, sporthoz, rekreációhoz kapcsolódó vállalkozási tevékenységet folytatók teljes bérleti díját!
2)      A vendéglátáshoz, turisztikai tevékenységhez kapcsolódó tevékenységek esetén engedjék el 100 százalékban a teraszdíjat, illetve a vendéglátáshoz, idegenforgalomhoz, rekreációs- és sporttevékenységhez kapcsolódóan 100 százalékban a közterület-használati díjat a teljes 
idei esztendőre.
3)      A vendéglátóipari, illetve szálláshely-szolgáltató vállalkozások  számára hozzák létre a „Szegedi Turisztikai Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapot” 100 millió forintos, de szükség esetén bővíthető  pályázati kerettel. Az alap támogatására elsősorban azok a szegedi székhellyel rendelkező, Szegeden vendéglátóipari tevékenységet, illetve  szálláshely-szolgáltatást végző vállalkozások pályázhassanak, akik  igazolják, hogy nem bocsátották el alkalmazottaik többségét a veszélyhelyzet miatt, a munkahelyek többségét tehát megőrizték ebben a nehéz időszakban is. A támogatás legyen vissza nem térítendő, és  igazodjon a megtartott munkahelyek számához. A pályázat pontos  feltételeit, eljárásrendjét, az elbírálás szempontjait a Polgármesteri Hivatal dolgozza ki és tegye közzé az önkormányzati média felületein
4)      Az idegenforgalomban dolgozó, állásukat vesztett és legalább 30 napig munkanélküli, állandó szegedi lakcímmel rendelkező emberek számára adjanak rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást.
5)      A „Szegedi Turisztikai Továbbfoglalkoztatást Segítő Alap” és a létrehozandó „Önkormányzati Védekezést Segítő Alap” számlaszámára bárki fizethessen be pénzt, ha egyetért az önkormányzatnak a válság hatásait tompítani igyekvő szándékával.
6)      Az állásukat 2020. március 1. után elvesztő, és jelenleg is  munkanélküli szegediek számára – amennyiben szociális lakásban laknak – visszamenőleges hatállyal, a veszélyhelyzet teljes időtartamára engedjék el a szociális lakbérek teljes összegét; az állásukat 2020.  március 1. után elvesztő, és jelenleg is munkanélküli szegediek számára – amennyiben önkormányzati bérlakásban laknak –  visszamenőleges hatállyal, a veszélyhelyzet teljes időtartamára engedjék el a lakbérek ötven százalékát.

"A szegedi Fidesz és KDNP önkormányzati képviselői arra kérik a  polgármestert, élve a veszélyhelyzet adta jogkörével, saját hatáskörben szíveskedjen intézkedni a fenti javaslatok megvalósítása  érdekében"- írták közleményükben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.