Közélet

Még mindig sokan hanyagolják a maszkviselést

Még mindig sokan hanyagolják a maszkviselést

2021. február 9., kedd
Még mindig sokan hanyagolják a maszkviselést

Kiss Róbert alezredes közölte: 113 emberrel szemben azért volt szükség rendőri fellépésre, mert tízezer lakosúnál nagyobb településeken megszegték a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 34 embert figyelmeztettek, 35-en kaptak helyszíni bírságot, 44-et feljelentettek.

Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein 4, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 14 ember ellen intézkedtek.

Az alezredes hozzátette: a maszkviselési szabályok megszegése miatt azok bevezetése óta 24 132-szer intézkedtek a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 825 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 611 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy január 30-ától a korábbiaknál szigorúbb intézkedéseket vezettek be a vendéglátóhelyekre, a szabályok betartását a rendőrség a helyszíneken ellenőrzi. A vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok hatályba lépése óta az ott tartózkodás tilalmát 20-an szegték meg, továbbá 1 esetben az üzemeltető felelősségét is megállapították. Ezidáig 3 vendéglátóhely féléves ideiglenes bezáratásáról döntött a rendőrség - ismertette az alezredes, aki szerint hétfőn nem kellett intézkedniük vendéglátóhelyen szabálytalanság miatt.

Közölte: hétfőn a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 324 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 35 878 emberrel szemben intézkedtek országszerte a szabályok megszegése miatt.

Ismertette azt is, hogy a fővárosban csendháborítás miatt hívták a rendőröket egy IX. kerületi, Airbnb-n keresztül kiadott lakáshoz, ahol több mint tíz külföldi házibulizott. A szálláshely bérbeadójával szemben közigazgatási hatósági eljárást indított a rendőrség, míg a jelenlévők ellen szabálysértési feljelentést tettek.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.