Egészség

Már ötféle vakcinával oltanak hazánkban

Már ötféle vakcinával oltanak hazánkban

2021. február 16., kedd
Már ötféle vakcinával oltanak hazánkban

Galgóczi Ágnes elmondta, a kedden érkezett 550 ezer adag oltóanyag 275 ezer ember oltására elég. Ezzel a készítménnyel akkor kezdődhetnek meg az oltások, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az oltóanyag felhasználására engedélyt ad.

A kínai vakcinával a háziorvosi körzetekben "találkozhatnak" az oltandók - tette hozzá.

Az osztályvezető rámutatott, ezzel a vakcinával együtt már öt típusú oltóanyag van Magyarországon annak érdekében, hogy minél gyorsabban, minél több ember kaphassa meg az oltást.

Kitért arra, a héten két ütemben jön a Pfizer/BioNTech 102 960 adag oltóanyag-szállítmánya: az első már kedden megérkezett a kórházi oltópontokra, a többit szerdára várják.

Galgóczi Ágnes szólt arról, hogy az e heti oltási terv szerint a regisztrált legidősebbek oltása az oltópontokon a Pfizer- és a Szputnyik, a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása a háziorvosoknak biztosított AstraZeneca-vakcinával folytatódik.

Az "oltócsapatok" visszatérnek a szociális intézményekbe és folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása is - jegyezte meg.

Az osztályvezető azt kérte, az oltóanyagokról csak megbízható forrásokból tájékozódjanak, és éljenek a védőoltás lehetőségével.

Galgóczi Ágnes kérdésekre válaszolva elmondta: a védőoltás beadását kérdőív kitöltése és az oltásra érkező fizikális vizsgálata előzi meg. Az oltandónak minden, az oltást esetlegesen befolyásoló körülményről tájékoztatnia kell az oltóorvost.

A szakember kitért arra is, hogy minden, laboratórium által végzett PCR-vizsgálatról jelentést kell tenni a hatóságoknak a járvány alakulásának követése érdekében.

Az osztályvezető köszönetet mondott a háziorvosoknak az oltási programban való részvételért. Szavai szerint ahogy egyre több vakcina lesz elérhető Magyarországon, úgy lesz egyre nagyobb szükség a munkájukra, amelyben segítséget kapnak a megyei kollegiális vezetőktől, illetve a megyei vakcinabizottságoktól is.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.