Kormányzati forrásból újul meg a Gyálai-Holt-Tisza

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Állami segítséggel kármentesíthetik a Gyálai-Holt-Tiszát – tudta meg lapunk. A projekt kivitelezésére a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program forrásából 4,5 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre. Az évek óta húzódó folyamat végleges megoldásával egy teljesen új, és

élhető környezetet alakítanak ki, ami nem csupán a környék lakóinak nyújt majd lehetőséget a kikapcsolódásra.

Jelenleg a holtág városhoz közelebbi szakaszán, az úgynevezett Feketevíz részen nagyon rossz a vízminőség. Ennek megtisztításért évek óta harcolnak a környék lakói. Korábban a városi, illetve az ipari szennyvíz tisztítatlanul folyt be a holtágba, így többek között hús- és galvánipari szennyeződés is terhelte, amelyek egy része az iszapban akkumulálódott. Ma már ezek a szennyező források nem üzemelnek, a holtág vizét jelenleg egy termálvíz-bevezetés terheli.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) tájékoztatása szerint Gyálai-Holt-Tisza kármentesítésének előkészítése 2017 óta zajlik. 2019-ben a beruházás keretében tényfeltárási vizsgálatokat végeztek, amely keretében a szennyezés lehatárolásán kívül a szennyező anyagok eltávolítására alkalmazható lehetséges beavatkozási változatokat is meghatározták. Ahhoz, hogy a biológiai kezelések számos válfaja közül minden tekintetben – környezeti hatások és kockázatok, időbeli lefuttatás, költséghatékonyság – az optimális megoldás legyen kiválasztva, egy úgynevezett PILOT-teszt megvalósítását határozták el, amihez minden engedélyt beszereztek.

– A projekt elsődleges célja a szennyezett mederanyag kármentesítésére vonatkozó legkedvezőbb technológia, technológiák kiválasztása és kidolgozása, amely nemcsak az alkalmazandó biodegradációs technológia, de ugyanígy például az eredményes meder-víztelenítés és egyéb műszaki módszerek kidolgozását is jelenti – közölte Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója.

A teszt során kidolgozott és optimalizált munkafolyamatokkal a teljes holtágszakasz kármentesítése már idén megkezdődik, és várhatóan 2023 év végére fejeződik be.

KORMÁNYZATI FORRÁSBÓL VALÓSUL MEG A PROJEKT

– A legfontosabb, hogy sikerült elmozdulni a holtpontról a Gyálai-Holt-Tisza ügyében. A munkát a legszigorúbb előírásokat betartva kezdték meg az ATIVIZIG szakemberei. A kilencvenes évek előtt ebben a holtágban vezették és gyűjtötték össze a környék gyárainak, üzemeinek legszennyezőbb vizeit. Ez korábban egy fürdő- és horgászparadicsom volt, és egy bűzös, fertőző, lápos, mocsaras terület lett belőle. Az ígéret mindig megvolt rá, hogy megtisztítják és rendbe rakják a környezetet, de csak most, 30 év után történhet ez meg kormányzati segítséggel. Reményeink szerint egy teljesen mentesített, teljesen megújított környezetet kapnak a gyálaiak és a Klebelsberg-telep lakói. Ezzel megszűnik minden szennyező hatás, és egy élhető területet alakítanak ki – mondta a projektről Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke.

Videó!
Előző sztori

Luxusautókkal bizniszelő ügyvédre csapott le a NAV

Következő sztori

Már teljesen elöntötte a rakpartot a Tisza