Közélet

Ismét életbe lép a vörös kód Magyarországon

Ismét életbe lép a vörös kód Magyarországon

2021. február 10., szerda
Ismét életbe lép a vörös kód Magyarországon

Fülöp Attila közölte, avörös kódjelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől jövő szerdáig éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, rendkívüli hideg lesz - tette hozzá.

A legfontosabb feladata továbbra is a hajléktalanellátó rendszernek van. A hajléktalanszállókon, a nappali melegedőkben van hely - mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy senkinek nem kell az utcán aludnia.

Közölte, országosan 79 százalékos, a fővárosban 73 százalékos a hajléktalanoknak fenntartott helyek kihasználtsága.

Az államtitkár a rendkívüli hidegre tekintettel arra kérte az utcán élőket, vegyék igénybe a szolgáltatásokat, azért, hogy senki élete ne kerüljön veszélybe.

Fülöp Attila kiemelte, avörös kódjelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. A jelzés idején a bentlakásos szociális intézményeknek fogadniuk kell majd azokat a hajléktalan embereket, akiket hozzájuk irányít a diszpécserszolgálat - mondta.

Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok awww.hajlekot.huoldalon elérhetők. Kitért arra is, hogy az intézményeknek be kell tartaniuk a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat.

Fülöp Attila az Üdvhadsereg terézvárosi Új Kezdet Háza női hajléktalanszállóján tartott sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy január közepén már érvényben volt két napig avörös kód, akkor 239 jelzés érkezett és 114 embert helyeztek el intézményekben.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.