Egyetem

Innovatív ötleteket díjaztak a szegedi egyetemen

Innovatív ötleteket díjaztak a szegedi egyetemen

2021. február 24., szerda
Innovatív ötleteket díjaztak a szegedi egyetemen

- Az innováció támogatása jegyében 2016 óta osztjuk ki az SZTE Innovációs Díjat, amellyel az egyetem azon kutatóit és hallgatóit támogatjuk, akik munkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet. A 2020-ban elnyert Innovációs Díjakat 5 kategóriában adjuk át – mondta dr. Fendler Judit kancellár a díjátadón.

A leginnovatívabb TDK-munka díját Csuvik Viktor vehette át, „Szoftverhibák automatikus javítási lehetőségeinek továbbalakítása” című munkájáért. A leginnovatívabb PhD-munka Pamlényi Krisztiáné volt, aki Cetirizint tartalmazó, innovatív megoldásként szájnyálkahártyán alkalmazható, nátrium-alginát alapú bukkális mukoadhezív film formulálását hajtotta végre. Ez egy alternatív gyógyszerbeviteli módszer, amellyel a hatóanyag a szájnyálkahártyán azonnal felszívódik.

A leginnovatívabb kutatómunka a bölcsészet- és a társadalomtudományok területén Dr. Csapó Benő és Dr. Molnár Gyöngyvér közös munkája lett: az eDia online diagnosztikus rendszer, amely a pedagógiai kultúra megújításának eszköze, a diákok személyre szabott, differenciált fejlesztését teszi lehetővé.

A leginnovatívabb kutatómunka a műszaki tudományok területén Kalmár György és Dr. Maróti Miklós kutatása, akik az ultra alacsony fogyasztású akusztikus lövésdetektort kísérletezték ki. Ez a szoftver képes előre jelezni a lövéseket, és már afrikai elefántok védelmére tesztelik. Ugyanebben a kategóriában díjazták Dr. Sápi András innovációját, aki olcsó, nemesfémmentes, gáztisztító katalizátorokat fejlesztett ki a labor szintű kutatásoktól az üzemszerű alkalmazásig, amely ártalmatlanítja a tüzelésből származó káros anyagokat.

A leginnovatívabb kutatómunka a természettudományok és élettudományok területén Dr. Vizi Zsolt, Bogya Norbert és Boldog Péter munkája, akik a Flatten járvány-előrejelző és készletező keretrendszert dolgozták ki.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.