Egy nap alatt 15 ezer idős ember kapott oltást

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már az első napon közel 15 ezer regisztrált, idős embert beoltottak - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes elmondta: második napja zajlik a legidősebb regisztráltak oltási kampánya a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon. A 15 ezer regisztrált, idős ember közül 5500-at Moderna vakcinával oltottak be.

A háziorvosok a rájuk bízott feladat felét elvégezték, a regisztrált idősek oltása folytatódik – tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy az eddig alkalmazott Pfizer és Moderna mellett újabb, az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca vakcina érkezik Magyarországra, amelynek első szállítmánya 20 400 ember beoltására lesz elegendő.

Ezt az oltóanyagot a regisztrált, krónikus betegséggel küzdő 60 év alattiak kapják majd. Ebből a készítményből is két dózis kell, 4-12 hét különbséggel. Az oltóanyag 2-8 Celsius-fokon tárolható, így “kezelése” könnyebb, mint az eddig alkalmazott vakcináké – ismertette.

Ezzel együtt az oltási munkacsoport már három oltóanyaggal számol a kampányok szervezése során – tette hozzá.

Galgóczi Ágnes a megkezdett oltási kampány ellenére továbbra is azt kérte, hogy mindenki tartsa be a higiéniai és járványügyi szabályokat.

(MTI)

Előző sztori

Hirtelen megint sokan hanyagolták a maszkviselést

Következő sztori

Újra nekifut? Botka lehet a miniszterelnök-jelölt?