Gazdaság

Tízmilliókkal lehet beljebb az, aki otthont venne, vagy újítana fel

Tízmilliókkal lehet beljebb az, aki otthont venne, vagy újítana fel

2021. február 12., péntek
Tízmilliókkal lehet beljebb az, aki otthont venne, vagy újítana fel

Novák Katalin a közzétett videóban azt mondta, hogy a gazdasági újraindítási akcióterv részeként januárban indított otthonteremtési program a gyermekvállalás előtt állóknak, a gyermeket nevelőknek, házaspároknak, együtt élőknek, egyszülős családoknak és azoknak is szól, akik nem szeretnének költözni.

Emlékeztetett, hogy januártól 27 százalékról 5 százalékra csökkent az új építésű, maximum 150 négyzetméteres lakások és a legfeljebb 300 négyzetméteres házak áfája.

Akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új ingatlant, az 5 százalék áfát is visszaigényelhetik, és illetéket sem kell fizetniük. Akik építkeznek, ötmillió forintig élhetnek az áfa-visszaigényléssel - tette hozzá.

Elmondta, hogy akik felújítják otthonukat, támogatást vehetnek igénybe: a felújítási költségek felét - legfeljebb 3 millió forintot - támogatásként utólag megkaphatják.

Ehhez februártól állami kamattámogatású, maximum 6 millió forintos otthonfelújítási kölcsönt vehetnek fel azok, akik nem tudják előzetesen megfinanszírozni a felújítási költségeket - fűzte hozzá.

Novák Katalin kitért arra is, hogy januártól tetőtér-beépítésére is igénybe vehető a csok teljes összege.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.