Gazdaság

Áder János szerint májusig várni kell a lazításra

Áder János szerint májusig várni kell a lazításra

2021. február 10., szerda
Áder János szerint májusig várni kell a lazításra

"Minél gyorsabban, minél nagyobb mennyiségben kapjuk meg a vakcinákat, annál gyorsabban tudjuk a korlátozásokat feloldani az idegenforgalomban is" - válaszolt Áder János az MTI-nek a közép-európai turizmus újraindítását érintő kérdésére.

Áder János reményét fejezte ki, hogy Magyarországon

"húsvétig (április 4-ig) vagy legkésőbb a húsvétot követő időszakban, április végéig" fel lehet gyorsítani a védőoltások beadását. Így májusban, tavalyhoz hasonlóan ismét nyitni lehetne - fejtette ki az elnök.

Bizakodását fejezte ki, hogy az idei nyár ugyanolyan eredményes lesz a turizmusból élők jelentős része számára, mint amilyen az elmúlt esztendőben volt.

A járvány során elfogadott gazdaságvédelmi intézkedésekről az elnök elmondta: ezeknek eleinte főként az volt a céljuk, hogy megvédjék a munkahelyeket. Az adókedvezmények, hiteltörlesztési moratórium és más eszközök célja az, hogy segítsék a munkavállalókat, a vállalkozókat a nehéz időszak átvészelésében - szögezte le.

A járvány miatt online formában rendezett, a balti-tengerparti Hel-félszigeten fekvő Jurata üdülőhelyről, az ottani elnöki rezidenciáról közvetített sajtókonferencia keretében tett nyilatkozatában Áder elmondta: a tárgyalások során az államfők egyetértettek abban, hogy az országcsoport megalakulásától eltelt 30 év sikeres és eredményes volt. Véleménye szerint a soros lengyel elnökség jelmondata (Erős V4-ek az erős Európában) jó iránytű lesz a következő esztendőkre is.

A járványról szólva jó hírnek nevezte, hogy a gazdasági visszaesés mértéke mind a négy országban kisebb, mint az Európai Unió (EU) átlaga vagy a legnagyobb uniós tagállamoké.

Mint Áder János elmondta, az elnökök egyetértettek: mindent meg kell tenni, hogy felgyorsítsák a védőoltások beadását. "Minden egyes nap, amikor közelebb jutunk az úgynevezett nyájimmunitás eléréséhez, kulcsfontosságú lehet a személyes áldozatvállalás és a gazdasági tehertétel csökkentése szempontjából" - fogalmazott.

Az energiaügyi kérdéskörben az államfők egyetértettek: rövid időn belül csökkenteni kell a szén felhasználását. Alaperőművekre viszont az energiaellátás biztosítása végett szükség van, és "ha a kibocsátási célokat komolyan vesszük, mind a négy visegrádi országnak szüksége van az atomenergiára, és - legalábbis a következő húsz-huszonöt évben - földgázra és földgáz alapú erőművekre is" - húzta alá Áder János.

(MTI, fotó: Bruzák Noémi)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.