A kommunizmus áldozataira emlékezett a szegedi KDNP

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Haág Zalán, a szegedi KDNP első embere megkoszorúzta a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékművét a Glattfelder Gyula téren.

– Ez az embertelen eszme és politikai rendszer 100 millió halottat, sok százmillió meggyötört életet követelt. Szeged ’56-ban elsőként lépett fel a szabadságért és a függetlenségért, de még most is érezzük a Komócsinok szellemét az egykori „Pol Pot megye” székhelyén. Soha többé kommunizmust – summázta gondolatait a képviselő.

Mint ismeretes, február 25-ét 2000-ben nyilvánította az Országgyűlés a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. Az első megemlékezés 2001-ben volt.

Az emléknap időpontja azért február 25-e, mert 1947-ben a szovjet megszállók ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, akit pedig országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé, amely a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítésével, az FKGP feldarabolásával járt, és megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

Előző sztori

A joghalál kora

Következő sztori

Kisiskolásoknak alapítanak olvasóklubot Vásárhelyen