Egészség

Újból emelkedett a napi új fertőzöttek száma Csongrád-Csanádban

Újból emelkedett a napi új fertőzöttek száma Csongrád-Csanádban

2021. január 20., szerda
Újból emelkedett a napi új fertőzöttek száma Csongrád-Csanádban

Elhunyt 95többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma11 615 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg233 232 fő, az aktív fertőzöttek száma109 405 főre csökkent. 4218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen.

Azeddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig130 318 fő kapott oltást, 2939 fő már a második oltását is megkapta.Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett mártízezeridősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg.

A következő vakcinaszállítmány ma érkezik, a Pfizer az előzőnél kevesebb, közel 36 ezer ember oltására elég oltóanyagot szállít. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz)vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása.

Mivel Európában nincs elég oltóanyag, Brüsszel kevés vakcinát biztosít a tagállamoknak, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához A miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a Kínával és Oroszországgal való tárgyalásokra.  Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői ma Oroszországba utaznak, az elmúlt napokban pedig a kínai Sinopharm vakcina gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben. Amennyiben ezek a vakcinák is megkapják a gyógyszerészeti hatóság engedélyét, a kormány készen áll a vakcinák beszerzésére. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak, biztonságosak.

Az oltási munkacsoport  is folyamatosan dolgozikköveti az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina.  Minden célcsoport időben értesülni fog a rávonatkozó tudnivalókról.  Az oltási rend szerint az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok után, a védőoltásra jelentkezett 89 év felettiek következnek, akik a háziorvostól kapják majd meg az oltást a háziorvosi rendelőben, illetve ha szükséges, otthonukban. Majd elérjük a 60 év felettiekhezA védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. 

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (66 138) és Pest megyében (44 065) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 100), Győr-Moson-Sopron (20 006), Borsod-Abaúj-Zemplén (19 803) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (17 444). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7569).Csongrád-Csanádban harmincöttel16 227-re emelkedett a fertőzöttek száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.