Gazdaság

Új verseny indul a munkavállalókért a járvány visszaszorulásával

Új verseny indul a munkavállalókért a járvány visszaszorulásával

2021. január 11., hétfő
Új verseny indul a munkavállalókért a járvány visszaszorulásával

A koronavírus-járvány hatékony kezelése és a korlátozások tartós feloldása a szakemberek egybehangzó véleménye szerint a védőoltások széles körű elterjedésével valósulhat meg. Most még bizonytalan, hogy a vakcina mikorra lesz hozzáférhető a teljes társadalom részére, de a legfrissebb elemzések is azzal számolnak, hogy már idén megkezdődik a gyors visszarendeződés.

Ezzel ismét megjelennek az álláslehetőségek között a védekezés alatt korlátozott működésre kényszerült ágazatok, de új munkahelyek is létrejönnek.

Az egyik legnevesebb londoni elemzőház, a Centre for Economics and Business Research friss, idei évre vonatkozó előrejelzésében úgy látják, a átoltottságnak köszönhetően a világ elindul a normalitás felé, ezzel együtt felélénkülhet a fogyasztás – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét a Profession.hu.

Az állásportál összegzésében rámutat, hogy az elemzők szerint

az egyik pillanatról a másikra megugró kereslettel a kínálat eleinte nem tud majd lépést tartani, amely átmeneti áremelkedéshez, óriási munkaerőigény-növekedéshez, végső soron pedig a munkahelyek tartós visszarendeződéséhez, új munkahelyek megjelenéséhez vezethet.

A turizmus területére kiemelten igaz lehet ez a forgatókönyv, mivel nagyon sokan, akik a korlátozások miatt tavaly nem vakációzhattak, és még az idei év elején sem mehetnek például sítúrákra, alig várják, hogy utazhassanak vagy meglátogathassák szeretteiket.

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a legjobb üdülőhelyek, repülőjáratok és szállodák megtelnek az év második felére – természetesen az átoltottságtól függően.

A járványt követő lendületes gazdasági növekedés lehetőségével egyébként szinte az összes neves nemzetközi és hazai elemző és közgazdász egyetért.

A jelenlegi járványhelyzetben is szükség van a munkaerőre, tehát nincs arról szó, hogy ne lenne lehetősége elhelyezkedni annak, aki állást keres. A tapasztalatok szerint az viszont jellemző, hogy a járvány előtti időkhöz képest szűkültek a lehetőségek és a munkavállalók alkupozíciója is csökkent.

További részletek ITT olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.