Új verseny indul a munkavállalókért a járvány visszaszorulásával

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még az idén visszarendeződhet a munkaerőpiac a járvány előtti szintre, emellett új munkahelyek, munkakörök is létrejönnek. Az álláspiaci szereplők a világgazdaság előrejelzett felfutásával párhuzamosan egyre több, újonnan megjelenő álláslehetőségre számítanak, sőt átmenetileg fokozódó munkaerőhiány is jelen lehet. A munkavégzés ugyanakkor immár gyökeresen más lesz, mint a járvány előtt - írja a Magyar Nemzet.

A koronavírus-járvány hatékony kezelése és a korlátozások tartós feloldása a szakemberek egybehangzó véleménye szerint a védőoltások széles körű elterjedésével valósulhat meg. Most még bizonytalan, hogy a vakcina mikorra lesz hozzáférhető a teljes társadalom részére, de a legfrissebb elemzések is azzal számolnak, hogy már idén megkezdődik a gyors visszarendeződés.

Ezzel ismét megjelennek az álláslehetőségek között a védekezés alatt korlátozott működésre kényszerült ágazatok, de új munkahelyek is létrejönnek.

Az egyik legnevesebb londoni elemzőház, a Centre for Economics and Business Research friss, idei évre vonatkozó előrejelzésében úgy látják, a átoltottságnak köszönhetően a világ elindul a normalitás felé, ezzel együtt felélénkülhet a fogyasztás – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét a Profession.hu.

Az állásportál összegzésében rámutat, hogy az elemzők szerint

az egyik pillanatról a másikra megugró kereslettel a kínálat eleinte nem tud majd lépést tartani, amely átmeneti áremelkedéshez, óriási munkaerőigény-növekedéshez, végső soron pedig a munkahelyek tartós visszarendeződéséhez, új munkahelyek megjelenéséhez vezethet.

A turizmus területére kiemelten igaz lehet ez a forgatókönyv, mivel nagyon sokan, akik a korlátozások miatt tavaly nem vakációzhattak, és még az idei év elején sem mehetnek például sítúrákra, alig várják, hogy utazhassanak vagy meglátogathassák szeretteiket.

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a legjobb üdülőhelyek, repülőjáratok és szállodák megtelnek az év második felére – természetesen az átoltottságtól függően.

A járványt követő lendületes gazdasági növekedés lehetőségével egyébként szinte az összes neves nemzetközi és hazai elemző és közgazdász egyetért.

A jelenlegi járványhelyzetben is szükség van a munkaerőre, tehát nincs arról szó, hogy ne lenne lehetősége elhelyezkedni annak, aki állást keres. A tapasztalatok szerint az viszont jellemző, hogy a járvány előtti időkhöz képest szűkültek a lehetőségek és a munkavállalók alkupozíciója is csökkent.

További részletek ITT olvashatók.

Előző sztori

Ahol csak lehet, nyitva maradnak az általános iskolák és óvodák

Következő sztori

Betörtek egy szegedi étterembe, nem ússza meg a tolvaj

Legutóbbi hasonló cikkek