Szegeden már megkezdték a második körös oltásokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Befejeződött az első körben jogosultak oltása Szegeden, múlt hét csütörtök óta a második kör kezdődött az egyik kijelölt oltóponton, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján.

Prof. dr. Kemény Lajos, az intézmény igazgatója az M1 hírcsatornának arról számolt be, hogy eddig több mint nyolcezer vakcinát adtak már be a régióban – a legtöbbet Szegeden, de került vakcina Hódmezővásárhelyre, Szentesre és Makóra is.

– Már a második körre jelentkeztek be az oltakozók. Ha erre jelentkezik valaki, akkor megkérdezzük, hogy volt-e valamilyen mellékhatás az első oltást követően, de szerencsére eddig nem volt senkinél, kisebb vállfájdalmon kívül – részletezte a tapasztalatokat a professzor.

Hozzátette, gyakran előforduló kérdés az oltás előtt, hogy akinek allergiás reakciója volt korábban például méhcsípésre, darázscsípésre vagy valamilyen élelmiszerre, azok kaphatnak-e koronavírus elleni védőoltást. A válasz minden esetben igen volt, csak a megfigyelési idő nem 15 perc, hanem fél óra.

– Oltottunk is korábban olyan embereket, akiknél a méhcsípés váltott ki allergiás reakciót, vagy a penicillinre allergiásak. Másik ilyen kérdés volt, hogy autoimmun betegeket olthatunk-e vagy sem. Természetesen olthatunk és oltottunk is, de semmilyen oltási reakciót nem tapasztaltunk – mondta dr. Kemény Lajos.

A nyolcezer beadott vakcinából nemcsak az egészségügyben dolgozók kaptak, hanem a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is megkezdték az oltást. Az oltakozási kedvről a professzor elmondta, hogy a Bőrklinikán már minden orvos megkapta a vakcinát, a többi dolgozó több mint kilencven százaléka szintén felvette már az első oltást.

– Volt, akinek kezdetben nem volt annyi bizodalma és még vár egy kicsit, majd a nap végére, amikor látta, hogy milyen jól mennek a dolgok, akkor kérdezte, lehet-e, hogy ő is bekerüljön az oltásra jelentkezők közé.

Az egészségügynek jó példát kell mutatnunk, látjuk azt, hogy komoly mellékhatás nélkül oltunk és ez nagyobb oltási kedvet is ad – hangsúlyozta a professzor.

Kiemelte, hogy a második körös oltásra érkezők kifejezetten örülnek annak, hogy megkaphatják a második adagot is, pszichésen nagyon jó érzés, hogy elmondhatja magáról valaki, hogy egy hét múlva védett. Ugyanakkor külön figyelmeztetett arra, hogy a védettség ellenére a maszkot továbbra is viselni kell.

A Szegedi Tudományegyetem több vezetője és a Klinikai Központ vezetői is felvették már az oltást.

Előző sztori

140 mesterszakos diák kezdi meg tanulmányait az SZTE-n

Következő sztori

Nagy darabokban hull a vakolat a Honvéd téri parkolóházról

Legutóbbi hasonló cikkek