Közélet

Párásodik a szemüvege maszkban? Itt a megoldás!

Párásodik a szemüvege maszkban? Itt a megoldás!

2021. január 10., vasárnap
Párásodik a szemüvege maszkban? Itt a megoldás!

Mindössze 390 forintot kell fizetni azért az apró műanyag eszközért amit ha használ, többet maszkban sem párásodik a szemüvege- a "páramentesítő" 3D nyomtatással készül és a szemüvegeseknek hatalmas segítséget jelent a mindennapokban.

Az ötlet és a kivitelezés a szegediPartiscum Csillagászati Egyesületet dicséri.

– Én magam is szemüveges vagyok, így tapasztaltam, hogy milyen nehéz szemüveggel élni a járványhelyzetben. Ezért is kezdtem el azon gondolkozni, hogy milyen módszerrel lehetne a párásodást kivédeni. Mivel az egyesülettel jelenleg nem tudjuk az iskolákat járni a mobil planetáriummal, kellett valami, ami által a működésünk továbbra is biz­tosított. Így megterveztük ezt a párásodást gátló eszközt, 3D nyomtatókat vásároltunk, és elkezdődött a gyártás – magyarázta Illés Ti­­bor, az egyesület elnöke a delmagyar.hu-nak.

Az eszköz használata is nagyon egyszerű: maszkra akasztva és az orrnyeregre helyezve meggátolja a kifújt levegő felfelé jutását, így nem párásodik a szemüveg-a használatához könnyen hozzá lehet szokni, és szinte észrevehetetlen, hogy a maszk alatt van egy ilyen műanyag darabka.

Illés Tibor több verzió után ezt véglegesítette.

A végleges formáját több kísérleti darab után nyerte el a „páramentesítő”. A 3D nyomtató másfél óra alatt négy darab elkészítésére képes, de a növekvő kereslet miatt növelték a kapacitást, további két nyomtatót helyeztek üzembe. Az eszköz természetbarát is, ugyanis polylactic savból, vagyis biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyagból ké­szül, amit növényekből állítanak elő, például rizsből, búzából és kukoricából, a gyártáshoz szükséges energiát pedig napelem biztosítja.

Mivel Illés Tibor felesége a szegedi Covid-osztályon dolgozik, ott is tesztelték ezt az eszközt és már nagyon sokan használják.

ITT SZEREZHETI BE

A páramentesítő szközről a közösségi oldalakon lehet információt kap­ni, valamint az egyesületi elnöktől telefonon, a 30/383-0374-es számon, illetve amobilplanetarium@gmail.comcímen.

fotó: Frank Yvette (delmagyar.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.