Sport

Nyolc közé jutott a magyar válogatott a világbajnokságon

Nyolc közé jutott a magyar válogatott a világbajnokságon

2021. január 23., szombat
Nyolc közé jutott a magyar válogatott a világbajnokságon

A magyarok meccskeretéből ezúttal is Balogh Zsolt, Borbély Ádám, Győri Mátyás és Topic Petar maradt ki taktikai okok miatt. A lengyelek legjobbjai közül a Paris Saint-Germain beállója, Kamil Syprzak betegség miatt hiányzik a tornáról, a Tatabánya lengyel kapusa, Piotr Wyszomirski pedig sérülés miatt kimaradt a szombati keretből.

Tomasz Gebala bombagólja nyitotta a találkozót, majd Szita Zoltán rontott egy lövést. Mindezt tetézte, hogy a második lengyel helyzetnél Bánhidi Bence védekezését látták szabálytalannak a bírók és kiküldték 2 percre a beállót. Mikler Roland viszont sokat javított a helyzetünkön, miután Arkadiusz Moryto büntetőjét megfogta. Az emberhátrány ellenére megpörgették a magyarok a tempót és elmentek 2 góllal.(5. perc: 2-4)

A kemény védekezés mellett a lerohanás volt a magyarok fegyvere, és ugyan a lengyelek egyenlíteni tudtak a 8. percben, viszonylag könnyen vissza tudták venni az előnyüket. Bár mindkét oldalon akadtak szép számmal hibák, de nálunk volt ebből kevesebb, így félidő felénél egyel növeltük az előnyünket. (15. perc: 6-9)

Biztos kézzel tartottuk az előnyünket, sőt három remek védekezés után szerzett góllal már 6 góllal vezettünk. Hiába álltak át hét a hat elleni játékra a lengyelek, Mikler Roland és előtte a fal remekül működött, a lerohanásaink pedig továbbra is működtek, így az előnyünk megmaradt a szünetre is. (30. perc: 10-16) Lékai Máté hét kísérletből szerzett 7 gólja önmagáért beszél, de külön érdemes kiemelni Rosta Miklóst is, aki a brazil meccshez hasonlóan remekül szállt be a játékba, és a védekezés mellett 4 gólt is szerzett.

A lengyelek maradtak a hét a hat elleni játéknál, de a hátrányuk nemhogy csökkent volna, tovább nőtt. Mikler Roland remek védései mellett rendre góllal zártuk a támadásainkat, így a 40. percben már 8 góllal vezettünk. Egyértelműen kontrollálta a meccset a magyar csapat, de az is érezhető volt, hogy egy pillanatnyi kihagyást azonnal büntetne az ellenfél. (45. perc: 17-24)

Büntették is. Egy 3-0-ás rohammal visszajöttek a meccsbe, és ugyan hullámvölgybe kerültünk, de a nagyobb bajt úgy tűnt sikerül megelőznünk. A hajrában Ancsin Gábor kétperces kiállítása adhatott reményt a lengyeleknek a felzárkózásra, de nemhogy gólt nem szereztek, még a végén egy kiállítást is összeszedtek. Az utolsó 5 perc 6 gólos magyar vezetéssel indult, ami elkezdett csökkenni. Megnyitották a védekezésüket, ami nem ízlett nekünk. Feljöttek 4 gólra, de két és fél perccel a vége előtt Pedro Rodriguez gólja végleg eloszlatott minden lengyel reményt. A magyar válogatott pedig rendkívül biztató játékkal bejutott a legjobb nyolc közé. (60. perc: 26-30)

Rosta Miklós értékelés a találkozó után:

Gulyás István a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Erős lengyel csapatot győztünk le magabiztosan, az elejétől a végéig dominálva. Szorosan, jól védekeztünk, Mikler Roli segített a védéseivel, támadásban pedig Lékai Máté volt a vezérünk. Örülünk a győzelemnek, a továbbjutásnak, de most még csak a következő, a spanyolok elleni mérkőzésre összpontosítunk.

A meccs legjobbjának a mezőny legeredményesebb játékosát, a 8 gólt szerző Lékai Mátét választották, Mikler Roland kilenc védéssel járult hozzá a sikerhez.

FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG, KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT, II: FORDULÓ
Lengyelország–Magyarország 26–30 (10–16)
Új főváros, zárt kapuk mögött. V: Gubica, Milosevic (horvátok)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – P. Rodriguez 3, MÁTHÉ 6 (3), Bánhidi 3, SIPOS, Szita 2, LÉKAI 8Csere: Bóka 2, IFJ. ROSTA M. 4, Bodó 2, Ancsin G. Szövetségi kapitány: Gulyás István
LENGYELORSZÁG: Morawski – Daszek, Przybylski 1, OLEJNICZAK 4, M. Gebala 3, T. Gebala 4, KRAJEWSKI 4 (1). Csere: Kornecki (kapus), Moryto 3, Majdzinski, Pilitowski 1, SICKO 5, Walczak 1. Szövetségi kapitány: Patryk Rombel
Az eredmény alakulása. 3. perc: 3–1. 9. p.: 5–5. 15. p.: 9–6. 25. p.: 13–7. 33. p.: 19–11. 43. p.: 24–16. 47. p.: 24–19. 54. p.: 28–21
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 2/1

HARMINCÖT ÉVE NEM VOLT ILYEN

A magyar válogatott eddig egyszer, 1986-ban kezdte öt győzelemmel a világbajnokságot, amelyet akkor ezüstéremmel zárt. A magyarok ezúttal Németország, Uruguay és a Zöld-foki Köztársaság legyőzésének köszönhetően a maximális négy pontot vitték magukkal a csoportkörből a középdöntőbe, ahol nyertek Brazília ellen is, hétfőn 18 órától pedig az Európa-bajnok Spanyolországgal találkoznak, amely már a magyarokhoz hasonlóan negyeddöntős.

Fotók: Magyar kézilabda-válogatott/facebook

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.