Kézilabda-vb 2021

Mikler szerint nincs teher a vállukon a világbajnokságon

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar válogatott és a MOL-Pick Szeged játékosa továbbjutást vár a csoportból.

– Azt már most ki lehet jelenteni, hogy ezen a világbajnokságon nem csak az ellenfelekkel, hanem a koronavírus-járvány okozta váratlan helyzetekkel is meg kell küzdenetek. Lehet erre készülni valahogy, vagy csak igazodni kell folyamatosan?
– Nekünk most az a feladatunk és a legfontosabb dolgunk, hogy magunkra koncentráljunk és azokra a dolgokra, amelyek fölött mi tudunk dönteni. Nem nagyon foglalkozunk a külső körülményekkel és a váratlan dolgokkal sem. Persze lehetnek olyan dolgok, amelyekre nem számítunk, de ezeket ki kell zárnunk amennyire csak lehet.

– A tavalyi Európa-bajnokságra egy megújult válogatottal utaztatok, bravúros eredményeket értetek el. Azóta viszont jóformán alig tudtatok együtt készülni.
– Egyébként sincs sok ideje a válogatottaknak együtt készülniük, de a tavalyi évben a járványhelyzet miatt minden felborult itt is. A közvetlen világbajnoki felkészülés volt az egyetlen lehetőség, hogy a keret felkészüljön, ebből kell most a legtöbbet kihoznunk. Egy évvel ugyan tapasztaltabbak vagyunk, de együtt nem nagyon tudtunk meccset játszani, sőt még a klubokban külön-külön sem.

– Lékai Máté és Bodó Richárd viszont most ott van a válogatottban. Mennyivel lett erősebb a csapat a visszatérésükkel?
A rutinos és tapasztalt játékosokra nagy szükségünk van. A kiélezett helyzetekben, nehezebb pillanatokban kell a rutin, a tiszta fej és az a sok nemzetközi mérkőzés tapasztalata, ami mindkét játékos esetében megvan. Emellett a játéktudásuk természetesen sokat lendíthet a csapaton.

– A kapusok teljesítményét nagyban befolyásolja a védekezés. Milyen lesz a „magyar fal” előtted Egyiptomban?
– Ligetvári Patrik nem tarthat velünk a világbajnokságra, mivel nem épült fel teljesen a koronavírus-fertőzés után. Nagyon stabilan védekező embert veszítettünk, nagyon fog hiányozni. Ugyanakkor ha a magasságot nézzük, akkor abban nem lesz gondunk, hiszen Petar Topics várhatóan Patrik szerepét veszi át majd középen a védekezésben. Nekem a kapuban az a fontos, hogy legyen meg a stabil, jól működő fal, ami mögött egyszerűbb védeni. Úgy látom, hogy ezzel nem lesz gond.

– Kötelező továbbjutásról beszélni nem szabad egy világbajnokságon, de az erőviszonyokat nézve elvárható a továbblépés, a neheze biztosan utána jön majd. Meddig juthat el a válogatott?
– Akárcsak tavaly, most is úgy vágunk neki a világversenynek, hogy nem nagyon tűztünk ki célokat. Persze mindenki előtt ott van a saját célja egyéni vagy csapat szinten, de nem szabad terhet raknunk magunkra. Ezen a világbajnokságon nyugodtan játszhatunk, nem kvalifikál sehova a torna. Szeretnénk továbbjutni a csoportból, és szeretnénk megcélozni azt a helyet, amivel a középszakaszban is esélyünk marad a folytatásra. Várhatóan a német válogatottal szemben dől majd el, hogy melyikünk nyeri a csoportot. A németek sok sebből véreznek, de azért akkor is a német válogatott, ami ellen nagyon meg kell küzdenünk.

Előző sztori

Már az országos tiszti főorvos is megkapta az oltást

Következő sztori

Erős északi szél kíséretében egyre hidegebb levegő érkezik