Egyetem

Megújult az SZTE különleges emberipreparátum-gyűjteménye

Megújult az SZTE különleges emberipreparátum-gyűjteménye

2021. január 21., csütörtök
Megújult az SZTE különleges emberipreparátum-gyűjteménye

Megjelenésében és technikailag is megújult az SZTE Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének anatómiai gyűjteménye. A Gellért Albert Anatómiai Múzeum biztonságosabb, három oldalról üvegezett tárlókat kapott, amelyekben a korszerű LED-es megvilágításnak köszönhetően jobban érvényesülnek a precíz kidolgozottsággal preparált emberi torzók, szervek, alsó- és felső végtagok, zsigerek, szövetek, ér- és idegképletek.

A magas színvonalú szegedi orvosképzés szolgálatába állított kiállításon csaknem félezer humán preparátum található, ami a maga nemében is példa nélküli. Az SZTE tudománytörténeti jelentőségű gyűjteményét becses kincsként őrzik, a laikus közönség számára nem látogatható kiállítás komoly szerepet tölt be az orvosképzés és a tudományos ismeretterjesztés területén.

A világ legelső paraffinos átitatással készített teljes, az emberi test minden részletére kiterjedő anatómiai gyűjteménye látható a szegedi egyetemen.

Az anyagban szerepelnek például csontvázak, belső szervek, tüdő hörgőfát, szívet, aortát, gyomrot és beleket, agyat, valamint nagy számban alsó- és felső végtagot bemutató preparátumok, s emellett több, az alkati adottságokat is megtartó torzó is. Például egy fejtől a derékig preparált fiatalemberé, amely nyitott mellkasában szemügyre vehetők a finoman kidolgozott és élethűen megfestett belső szervek. A paraffinos technika az arcvonások megőrzésében is segített, sőt még a szempillák is a helyükön vannak.

Az egyetem feladata, hogy a kiállítás anyagát megőrizze az utókornak. Várhatóan az év második felére elkészül a gyűjtemény háromdimenziós digitális atlasza, melyben egy speciális hálórendszerre kivetített a képleteket lehet majd több irányba forgatni, a vizsgálni kívánt részeket nagyítani.

(SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.