/

Megújult az SZTE különleges emberipreparátum-gyűjteménye

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megújult a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Kar európai szinten is egyedülálló emberipreparátum-gyűjteménye, a medikusképzés szolgálatába állított kiállítás anyagáról az év végére háromdimenziós atlasz is készül.

Megjelenésében és technikailag is megújult az SZTE Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének anatómiai gyűjteménye. A Gellért Albert Anatómiai Múzeum biztonságosabb, három oldalról üvegezett tárlókat kapott, amelyekben a korszerű LED-es megvilágításnak köszönhetően jobban érvényesülnek a precíz kidolgozottsággal preparált emberi torzók, szervek, alsó- és felső végtagok, zsigerek, szövetek, ér- és idegképletek.

A magas színvonalú szegedi orvosképzés szolgálatába állított kiállításon csaknem félezer humán preparátum található, ami a maga nemében is példa nélküli. Az SZTE tudománytörténeti jelentőségű gyűjteményét becses kincsként őrzik, a laikus közönség számára nem látogatható kiállítás komoly szerepet tölt be az orvosképzés és a tudományos ismeretterjesztés területén.

A világ legelső paraffinos átitatással készített teljes, az emberi test minden részletére kiterjedő anatómiai gyűjteménye látható a szegedi egyetemen.

Az anyagban szerepelnek például csontvázak, belső szervek, tüdő hörgőfát, szívet, aortát, gyomrot és beleket, agyat, valamint nagy számban alsó- és felső végtagot bemutató preparátumok, s emellett több, az alkati adottságokat is megtartó torzó is. Például egy fejtől a derékig preparált fiatalemberé, amely nyitott mellkasában szemügyre vehetők a finoman kidolgozott és élethűen megfestett belső szervek. A paraffinos technika az arcvonások megőrzésében is segített, sőt még a szempillák is a helyükön vannak.

Az egyetem feladata, hogy a kiállítás anyagát megőrizze az utókornak. Várhatóan az év második felére elkészül a gyűjtemény háromdimenziós digitális atlasza, melyben egy speciális hálórendszerre kivetített a képleteket lehet majd több irányba forgatni, a vizsgálni kívánt részeket nagyítani.

(SZTE)

Előző sztori

Rendkívül korrekt levelet írtak a szegedi rabok a börtön alkalmazottainak

Következő sztori

Orbán főtanácsadója szerint sikeres a magyar migrációs politika