Íme az SZTE rektorának véleménye a modellváltásról!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) átalakulása és a tervezett fejlesztések az egész régió számára meghatározóak lehetnek, a modellváltás azonban nem eldöntött tény - jelentette ki Rovó László. Szerinte a váltás "egyaránt felvet lehetséges előnyöket és veszélyeket is". Ezeket ecsetelte részletesebben.

Az egyetem fő döntéshozó szerve, a szenátus hétfőn tárgyalt arról, hogy az SZTE állami helyett közhasznú szervezetként működő felsőoktatási intézménnyé alakulhat – mondta a professzor.

A rektor leszögezte,

minden külső nyomástól mentesen az egyetemnek kell döntést hoznia az átalakulás kérdésében, amely egyaránt felvet lehetséges előnyöket és veszélyeket is.

Az SZTE polgárai olyan felkészült és kiváló szakemberek, hogy ezeket a rizikókat és előnyöket mérlegelni tudják – tette hozzá.

Rovó László kifejtette, számos nyitott kérdés van,

az intézmény csak akkor dönt az átalakulás mellett, ha garanciákat kap arra, hogy a függetlensége megmarad. Hozzátette: a jelenlegi információi szerint ezeket a garanciákat az egyetem, ha kéri, meg is kapja.

Az átalakulásnak számos előnye van – magyarázta, hiszen teljesen más gazdasági környezetbe kerülne az egyetem, nőne az intézmény mozgástere. Azok a fejlesztési források, amelyekhez az SZTE könnyebben hozzájuthatna, tovább bővítenék a lehetőségeket a régió más szereplőivel történő együttműködésre – hangsúlyozta a professzor.

Akkora fejlesztési forrás érkezhet az SZTE-re, amekkorát még az egyetemalapító Klebelsberg Kunó időszakát is figyelembe véve sem kapott a szegedi felsőoktatás

– mondta a rektor.

A SZTE eddig is jelentős szerepet vállalt a Dél-Alföld fejlesztésében. Az átalakulás a korábbinál sokkal rugalmasabb és gyorsabb reagálást tenne lehetővé, s ez az egész térség számára előnyös lenne – vélekedett a professzor, aki szerint a modern elvárásoknak jobban megfelelő, a gazdaság szereplőivel aktívabb együttműködésre képes egyetem a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb oktató és kutató intézményévé válhat.

KÉZILABDA VB 2021
Előző sztori

A csoport első helye a tét a világbajnokságon

Következő sztori

Riválisok ellen gyakorol a Szeged-Csanád GA

Legutóbbi hasonló cikkek