Meteor

Megkérdeztük, hogy mikor eshet a hó Szegeden

Megkérdeztük, hogy mikor eshet a hó Szegeden

2021. január 4., hétfő
Megkérdeztük, hogy mikor eshet a hó Szegeden

Az elmúlt napok legnagyobb kérdését tettük fel Tóth Tamásnak, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársának.

Lesz-e hó a héten?

- A kérdés amilyen egyszerű, olyan bonyolult rá a válasz. Való igaz, hogy a légkör átállás előtt van, de ez mindig kellő bizonytalanságot, több forgatókönyvet rejteget a különböző előrejelzési számítások szerint-válaszolta a meteorológus.

Nagyon sok amatőr meteorológiai oldal úgy adja közre - legtöbbször kattintásvadász címekkel - a cikkeit, hogy kész tényként közli azt, hogy lehet esélye például a havazásnak. Ezek pedig a mai világban pillanatok alatt elkezdenek terjedni az interneten.

- Az elmúlt években hóhiány volt, ami Szegedre különösen igaz. 2020-ban például nem alakult ki összefüggő hóréteg a városban, ami kialakult, az is egy átmeneti, nagyon gyenge, néhány milliméteres hóréteg volt - erre egyébként nem volt példa korábban a feljegyzések szerint- jegyezte meg Tóth Tamás, aki azt is elmondta, hogy a hét elején ez egészen biztosan nem változik.

- Nedves lesz a levegő felettünk, de a hét első felében még nem lesz kellően hideg a hóeséshez. A hidegebb levegő érkezése a hét második felében szépen fokozatosan zajlik majd, lassan szivárog be az Alföld déli részére - mondta el prognózisát.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a hó is megérkezik, ahhoz ugyanis csapadék is kell. Ennek a két tényezőnek az együttállása a jelenlegi előrejelzések szerint a hétvégén történhet meg, azaz kellően áthűlt légkörbe érkezhet meg dél felől a csapadék.

- Ennek eloszlását, mennyiségét 5-6 nappal előre nehéz megmondani, de az már bizonyosan kijelenthető, hogy a hétvégén elég sok helyen tapasztalhatjuk meg a szezon első havazását. De hogy mennyire bizonytalan előre jelezni, azt jól mutatja, hogy a tegnapi számítások szerint úgy tűnt, hogy a hétvégén, a Földközi-tenger felől érkező csapadékzóna délre halad el, azaz nem lesz havazás. Mára azonban ez változott és a jelenlegi számítások azt mutatják, hogy az ország nagyobb részén lehet a hétvégén csapadék - részletezte az előrejelzését Tóth Tamás.

Hozzátette, hogy ha a jelenlegi számítások maradnak, akkor a csapadék szilárd formában érkezhet, de ha az enyhe levegő be tud tekeredni, akkor pont az Alföld déli részén a hóesés helyett vegyes halmazállapotú csapadék vagy eső esik majd.

- Összességében 5-6 nappal előre csak annyit lehet mondani, hogy a hétvégén van esély arra, hogy a kellően áthűlt légkörbe érkező csapadék meghozhatja a szezon első igazi havazását a Dél-Alföldön is. De hogy lesz-e biztosan hó, és mennyi hó eshet, azt csak 1-2 nappal előtte lehet biztonsággal megmondani - fejtette ki a meteorológus.

Az eső viszont már most is esik Szegeden, a csapadék kitart éjszaka folyamán és holnap is, majd a hét közepén kisebb eső várható - így

a hét elején még nem kell leporolni a szánkókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.