Közélet

Kileng az inga: az ásotthalmi melegrekord messze, de a frontérzékenyek nehéz napok elé néznek

Kileng az inga: az ásotthalmi melegrekord messze, de a frontérzékenyek nehéz napok elé néznek

2021. január 19., kedd
Kileng az inga: az ásotthalmi melegrekord messze, de a frontérzékenyek nehéz napok elé néznek

Szellemi teljesítő képességünk romolhat – olvasom az orvos-meteorológus mai napra szóló intelmét. De mire ez a feltételes mód, doktor úr? Még hogy romolhat… romlik az, nekem éppenséggel végzetesen. Pedig ma még csak gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket. És a java még csak eztán jön!

A minapi kemény mínuszok után a mostani három fok meleg is megterhelő, hát még az, ami most következik. Már holnap is ravaszul 9 fokra óvatoskodik a hőfokjelző, aztán csütörtökön meg pénteken lesz a csúcs. Példának okáért: Szeged környékén 12 fok. Emlékeink januárja de másképp néz ki!

Szélsőségek persze voltak, lesznek. A mostani hét történelmi hidegrekordere Baja: ott 1942. január 24-én mínusz 34 fokos fagyot mértek! Az igazi „negatív hős” viszont a távolabbi Putnok, ahol az évtizedek alatt tízből hatszor ért el 30 fok körüli napi rekordot a hideg.

És vajon a statisztikában szerepel valahol a Dél-Alföld? Talált! Az ellenpélda ugyanis Ásotthalom. A településen 82 éve éppen ma mértek hajszál híján 18 fokos meleget: az 1939-es év január 19-én az ilyentájt ritka 17,9 volt a mért maximum. Egyébként a 22-ei rekorder szintén Ásotthalom, 1956-ban azon a napon tavasziasnak mondható 15,5 volt a csúcs.

Szóval, sokunkra nehéz napok várnak. A két kritikus napon minden lehet: fejfájás, alvászavar, fáradékonyság, koncentráció-romlás, vérnyomás-ingadozás – nem csoda, mert a csütörtökön érkező szokatlan meleg még erős, olykor viharos dél-nyugati széllel is párosul…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.