//

Kileng az inga: az ásotthalmi melegrekord messze, de a frontérzékenyek nehéz napok elé néznek

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szellemi teljesítő képességünk romolhat – olvasom az orvos-meteorológus mai napra szóló intelmét. De mire ez a feltételes mód, doktor úr? Még hogy romolhat… romlik az, nekem éppenséggel végzetesen. Pedig ma még csak gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket. És a java még csak eztán jön!

A minapi kemény mínuszok után a mostani három fok meleg is megterhelő, hát még az, ami most következik. Már holnap is ravaszul 9 fokra óvatoskodik a hőfokjelző, aztán csütörtökön meg pénteken lesz a csúcs. Példának okáért: Szeged környékén 12 fok. Emlékeink januárja de másképp néz ki!

Szélsőségek persze voltak, lesznek. A mostani hét történelmi hidegrekordere Baja: ott 1942. január 24-én mínusz 34 fokos fagyot mértek! Az igazi „negatív hős” viszont a távolabbi Putnok, ahol az évtizedek alatt tízből hatszor ért el 30 fok körüli napi rekordot a hideg.

És vajon a statisztikában szerepel valahol a Dél-Alföld? Talált! Az ellenpélda ugyanis Ásotthalom. A településen 82 éve éppen ma mértek hajszál híján 18 fokos meleget: az 1939-es év január 19-én az ilyentájt ritka 17,9 volt a mért maximum. Egyébként a 22-ei rekorder szintén Ásotthalom, 1956-ban azon a napon tavasziasnak mondható 15,5 volt a csúcs.

Szóval, sokunkra nehéz napok várnak. A két kritikus napon minden lehet: fejfájás, alvászavar, fáradékonyság, koncentráció-romlás, vérnyomás-ingadozás – nem csoda, mert a csütörtökön érkező szokatlan meleg még erős, olykor viharos dél-nyugati széllel is párosul…

Előző sztori

Esti mese 2024-ben

Következő sztori

Gyurcsány inkább taszítja, mint vonzza a fiatalokat

Legutóbbi hasonló cikkek