//

Kardszentelő Balassi-misét tartottak a szegedi püspöki kápolnában

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Szegeden, a püspöki kápolnában mutatta be Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a XIV. Balassi-misét, majd megszentelte azt a két szablyát, amelyet Bálint napján irodalmi díjként egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak adományoznak – számolt be a Gondola.hu.

A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard eddig 24 éves múltra tekint vissza – most készítik elő a XXV., jubileumi átadást –, a Balassi-misék története ennél rövidebb: 14 éves. Ám ez a história is gazdag emlékezetű: a bécsi Stephansdom, a kismartoni Ferences-templom és a szabadkai székesegyház is helyet adott már neki.

Az államhatárokon belül többek közt Esztergomba, Hódmezővásárhelyre, Dabasra, Visegrádra, Gyulára, Bonyhádra zarándokoltak el a kardszentelés hagyományának fölelevenítői.

Szegeden kereken tíz éve mutatták be a Balassi-misét – akkor Covid-mentes időben, a dómban celebrálták azt. Egy katolikus és egy protestáns kórus énekelt a Misztrál együttes zenei szolgálatát kiegészítve.

A Balassi-kardokat kezdettől fogva a bonyhádi Fazekas József kovácsolja, ez alkalommal a 46. és 47. szablya lett megszentelve. XVI. századi végvári szablya: ez a típusa a Balassi-kardnak. Vitézeink ezzel védték a hazát az ellenséggel szemben.

A Balassi Bálint-emlékkard adományozásának huszonötödik éve tartó megrendezése sok évtized után újjáélesztette a kardszentelés hagyományát. A mostani a 14. alkalom volt. A Covid-rendelkezések miatt a hívek számát korlátozni kellett.

A kardszentelő Balassi-misén megáldott két végvári szablyát Bálint napján nyújtják át a kitüntetendő irodalmároknak.

(Fotó: Rosta Tibor/MTI)

Videó!
Előző sztori

Hamarosan visszatér a tél

Következő sztori

Kölcsey szobránál emlékezett a szegedi Fidesz a magyar kultúra napjára

Legutóbbi hasonló cikkek