Közélet

Így lehet megmenteni a napsugaras házakat

Így lehet megmenteni a napsugaras házakat

2021. január 27., szerda
Így lehet megmenteni a napsugaras házakat

Még szeptemberben írtuk meg, hogy a Liszt utcában lebontottak egy évek óta romos állapotban lévő napsugaras házat, a környék egyik utolsó ilyen épületét. A "szegedikumnak" számító házak sorsa évek óta hányatott, ezt már a bontás után megkeresett szakértő mondta lapunknak akkor.

Most a Szabadsajtó utcában dolgoznak egy napsugaras házon. Szándékosan nem írjuk, hogy bontják a házat, mivel amikor ott jártunk a szomszédok is határozottan állították, hogy a ház ugyan nem lakott, de a tulajdonosok megőrzik a ház jellegzetes díszét és felújítják azt. A képek alapján ez nem tűnik lehetetlennek.

EGYRE FOGYNAK A NAPSUGARAS HÁZAK

A napsugárdíszes házak száma egyre fogy, erről a tendenciáról évtizedek óta számos kutató írt. Az egy-másfél évtizedes időközökkel történő számbavétel számszerűen mutatja a folyamatot. Amíg 2004-ben Móravároson, Felső- és Alsóvároson mindössze 96 ilyen házat találtak, a hetvenes években ez a szám 259-re volt tehető. Napjainkból nincs pontos adat, hány ilyen ház található Szegeden, de az biztos, hogy a számuk tovább csökkent.

A Liszt utcai ház bontása után Dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató elmondta, hogy ezeket a házakat meg lehet menni az utókornak. A Szabadsajtó utcai ház bontása kapcsán újból megkerestük a Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettesét.

- A régi épületek fa részeinek helyi állagmegóvása ma már korszerű favédő anyagok alkalmazásával megoldható. A megmaradt régi szegedi napsugárdíszes oromzatok nem csak egyedivé és rangossá teszik az épületet, de városunk kulturális örökségét is tovább éltetik.A díszes oromzatok az építtető rangját, tehetősségét is hirdették, hiszen a mesteri ácsmunkát nem mindenki tudta megfizetni. A Móra Ferenc Múzeum néprajzos muzeológusai és restaurátorai szívesen szolgálnak szakmai tanácsokkal a megóvás lehetőségeit illetően mindazoknak, akik hozzánk fordulnak azinfo@mfm.u-szeged.hucímen vagy a múzeum telefonszámain - mondta lapunknak.

KOMOLY ÉRTÉKET KÉPVISEL

A napsugárdíszes homlokzatú, eklektikus paraszt- és iparos házak helyi értéket képviselnek. Műemlékké nyilvánításukat a Miniszterelnökség hivatalában bárki kezdeményezheti egy űrlap kitöltésével. A megadott leírás és adatok alapján a műemlékvédelmi szakértők helyszíni szemle során állapítják meg, hogy az adott épület megkaphatja-e a műemléki védettséget. A város építési osztályán lehet helyi védettséget is kezdeményezni, számos alsóvárosi napsugaras ház tartozik ebbe a kategóriába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.