Világtükör

Hamarosan jön a vakcinaútlevél

Hamarosan jön a vakcinaútlevél

2021. január 16., szombat
Hamarosan jön a vakcinaútlevél

Márciustól már megkezdik a nagyobb nemzetközi légitársaságok a koronavírus elleni oltottság igazolására szolgáló Travel Pass digitális egészségügyi rendszer alkalmazását, amely

globálisan felgyorsíthatja a határok újranyitását, a légi közlekedés, a korábban élénk utasforgalom helyreállítását az egyes országok között

– erről beszélt Alan Murray Hayden, a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, az IATA utas- és biztonsági termékekért felelős vezetője egy szakmai fórumon, ahol a Travel Weekly hírportál szerint gyors előrelépésnek nevezte, hogy piacra dobják a villámgyors fejlesztéssel létrejöttegységesített megoldást.

A szakember emlékeztetett: a digitális vakcinaútlevél küldetése az, hogy az utas a járdaszélről a repülőre anélkül sétálhasson fel, hogy fizikailag dokumentumokat kelljen cserélnie, vagyis

az okmányok külön ellenőrzése nélkül, egészségügyileg biztonságos módon veheti igénybe a repülési szolgáltatást a nemzetközi járatokon.

Az IATA a világjárványra válaszul az utazási irodák, légitársaságok által már évtizedek óta alkalmazott érintésmentes utasellenőrző rendszerére építette a papíralapú dokumentálásnál megbízhatóbb mobilos újítást, amely okostelefonon működik.

Az applikáció eltárolja, szükség esetén aktualizálja a járvánnyal kapcsolatos vakcinázottság tanúsítványát, vagy azt, hogy az utast mikor és milyen eredménnyel tesztelték koronavírusra.

A fejlesztők a trükközőkre is gondoltak,

az eredeti programban ugyanis úgynevezett digitális vízjegyeket helyeznek el,

amelyek híján a hatósági ellenőrzéskorfeltehetik a kérdéstaz utasnak, hogy honnan származnak az igazolásai – ezzel a hamis teszteléseket is jobban kiszűrhetik.

A szabványosított rendszer négy összetevőből áll: egyrészt tájékoztatást ad az egészségügyi követelményekről az adott ország esetén, amihez egy nyilvántartást is kínál a vizsgálati és oltási központokról, laborokról.

Az alkalmazás amiatt is biztonságos, hogy a tesztlaboratóriumok rajta keresztül el tudják küldeni a vizsgálati eredményeket, tanúsítványokat az utasoknak, ugyanakkor arra is van mód, hogy azokat maga az utas töltse fel, majd megossza a légitársasággal és a célállomáson lévő hatóságokkal.

– A fő prioritás az, hogy az emberek újra biztonságosan utazhassanak –

fogalmaz a légi forgalmi szövetség, megjegyezve: bizalmat kell kialakítani a kormányokban, erre alkalmas a karanténkövetelmények helyettesítésére bevezetett tesztelés és a vakcinaprogram, ezt egyesíti az IATA Travel Pass alkalmazása.

– Reagálnunk kell az ipari igényekre, miközben lehetővé tesszük a versenyképes piacot – összegezték.

(Fotó: Reuters/Christian Hartmann)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.