Közélet

Duda Ernő szerint a kínai vakcina olyan, mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat

Duda Ernő szerint a kínai vakcina olyan, mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat

2021. január 20., szerda
Duda Ernő szerint a kínai vakcina olyan, mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat

Az olcsó, elavult módszerrel készülő kínai vakcinák Kína külföldi térnyerését szolgálják, nekünk azonban nem szabad elkezdenünk oltani velük –mondtaDuda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa.

Részletek a Válasz Online interjújából, amelynek fő vonala a kínai vakcinákkal kapcsolatban felmerült számtalan kérdőjel.

(...)

– Az biztos, hogy a világ két legtekintélyesebb gyógyszerhatósága, az amerikai és az európai engedélyét nem tudják felmutatni, mert a kínaiak nem kérnek ilyet. Valamit pedig mondaniuk kell az oltóanyagról.

– A politika világszerte óriási dilemmával néz szembe. A nyugati engedéllyel rendelkező vakcinák csak kis számban érkeznek, a kínait viszont azonnal milliós nagyságrendben kaphatnánk.
– Ez nem igaz.

– Melyik?
– Hogy ne érkezne engedélyezett, biztonságos és hatásos vakcina. Ha szeptemberben valaki azt mondta volna, hogy januárban már oltani fogunk, kiugrottunk volna a bőrünkből örömünkben. Ez történt.

– Kiugrunk, de heti 70-80 ezer vakcina érkezik, ami pont fele ennyi embernek elég, ebben a tempóban évek kellenének a lakosság átoltásához.
– Egy-két cég nyilvánvalóan nem tudja az egész uniót, a briteket, Amerikát, Ausztráliát, Kanadát, Indiát és még egy sor államot egyik napról a másikra ellátni, ráadásul az elsőként engedélyezett két vakcina speciális tárolási, logisztikai körülményeket követel. Január végén azonban engedélyt kap az oxfordi vakcina, amelyet normál hűtőszekrényben lehet tárolni, több mint ötezer háziorvos tud majd oltani vele, és lesz belőle elegendő. Azután jön a Janssen egydózisú vakcinája, és még vagy három cégtől várunk rövidesen készítményeket. Felgyorsul a tempó, meglátja.

– A kínai viszont már most is itt van.
– Jelenleg Nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé, ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek.

– Hogyhogy?
– Ezek a készítmények a harmadik világ tömegei számára készülnek. Olyan technológiát használnak, amit Pasteur idejében is alkalmaztak már. Olyan mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat. Azon is lehet közlekedni, persze, de nehogy már a 21. században az 1800-es évek technológiáját alkalmazzuk! Miközben az egyik legmodernebb vakcina, a Pfizer-BioNTech kifejlesztésében több magyar is részt vett!

– A hasonló technológiával készülő influenzaoltásból évente több százezret adnak be magyar betegeknek. Lóvasút az is.
– A koronavírus nem influenza, a hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk!

– Az oltóanyagban levő vírus nem tud szaporodni az emberi szervezetben, viszont bekapcsolja az immunredszer riasztórendszerét. Kipróbált, hatásos módszer, mi a baj vele? Sokan jobban félnek az új, még kipróbálatlan technológiától, mint ettől.
– Mert nem tudják, hogy a koronavírus sokkal inkább hasonlít a Zika-vírusra abban a tekintetben, hogy „lopakodó” vírus. Mert olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért potenciálisan autoimmun folyamatokat indíthat el...

További részletek ITT olvashatók.

(Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Zhang Yuwei)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.