Bánhidi Bence már annak is örül, hogy megrendezik a világbajnokságot

Koppenhága, 2019. január 16. Bánhidi Bence (b) és az egyiptomi Ahmed el-Ahmar a német-dán közös rendezésû férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 4. fordulójában játszott Magyarország - Egyiptom mérkõzésen Koppenhágában 2019. január 16-án. MTI/Illyés Tibor

A szegedi beállós igyekszik kizárni a külső körülményeket.

– Aggasztó híreket is hallani, hogy milyen körülmények várták a csapatokat. Mit tapasztaltak?
– Tegnap este foglaltuk el a szállásunkat, amire nem lehet panaszunk. Amiről hallottunk és várhatóan nekünk is nehézséget okoz, hogy a sportcsarnokhoz közel egy órát kell utaznunk, ami a forgalom függvényében akár hosszabb is lehet. Ehhez az egész buborékrendszerhez természetesen nekünk is igazodnunk kell, meg kell szoknunk, de nekünk elsősorban azzal kell törődnünk, hogy a legjobb formánkat hozzuk a meccseken. Annak kell örülni, hogy megtartják a világbajnokságot és meccseket tudunk játszani. Tény és való, hogy nem lesz könnyű, de alkalmazkodnunk kell minden helyzethez és a feladatunkra kell összpontosítani.

– Az első ellenfelük a Zöld-foki Köztársaság pénteken. Ott többen elkapták koronavírus-fertőzést, kérdéses volt, hogy egyáltalán elutaznak Egyiptomba. Mit tudnak az ellenfélről?
– Azt tudjuk, hogy itt vannak, és jelen állás szerint holnap játszani is fognak ellenünk. Mi úgy készülünk, hogy meccsünk lesz holnap este. A felkészülés utolsó szakaszában is elsősorban a saját játékunkat csiszolgattuk, annak a tökéletesítésével voltunk elfoglalva. Az ellenfelekre a meccsek előtt készülünk. Most nincs egyszerű dolgunk, mert alapjában is viszonylag kevés információnk van a Zöld-foki Köztársaság csapatáról. A koronavírus-fertőzés miatt kérdés, hogy mire képesek, nem tudjuk kik léphetnek pályára náluk. Videón igyekszünk elemezni a játékukat, és a csütörtöki edzésen az ellenük alkalmazott taktikát gyakoroljuk.

– Az viszont nem kérdés, hogy a magyar válogatott taktikájában – ahogy a klubcsapatában is – az egyik legfontosabb elem a beálló játéka. Kell készülnie külön erre a kulcsszerepre?
– Mindig hangsúlyos a szerepem, de ezt már megszoktam a válogatottban és Szegeden is. Ilyen szempontból nem kell erre külön készülnöm, nem érzem tehernek. Inspirál, hogy az edzőktől és a csapattársaktól is megkapom a bizalmat, amivel igyekszem élni is. Örülök annak, hogy kulcsszerepem van.

– A tavalyi Eb-csapathoz képest a válogatottba visszatért Lékai Máté és Bodó Richárd, nem lehet ott viszont Ligetvári Patrik. Mennyiben befolyásolják ezek a változások a játékot?
– Máté és Ricsi két húzójátékosa a válogatottnak, így biztosan sokat jelent, hogy ők is itt vannak velünk. Az edzőknek is több lehetőségük van a variálásra, két rutinos és nemzetközi szinten is tapasztalt játékost küldhetnek a pályára. Patrik pótlását meg kell oldani elsősorban a védekezésünkben, egy magas középső embert vesztettünk el. Viszont itt van velünk Petar Topic, aki átveheti a feladatait. Ő a poszttársam is, így sokat beszélgettem vele a felkészülés alatt, igyekszem segíteni, hogy a játékrendszerünket minél alaposabban megismerje és gond nélkül be tudjon illeszkedni a játékba a meccseken.

– Kétnaponta játszanak meccset a világbajnokságon, ha eljutnak a végjátékig, akkor szinte egyből folytatják Szegeden a BL-meccseket. Egy hónap alatt 8 meccs vár ott is Önökre. Hogyan tudják beosztani az erejüket?
– Fejben kell topon lenni és mentálisan kell erősnek maradni ahhoz, hogy bírjuk ezt a valóban komoly sorozatterhelést. Természetesen szem előtt tartom azt is, hogy mi vár ránk majd a MOL-Pick Szegeddel februárban, de most a válogatottra és a világbajnokságra koncentrálok és azon belül is az első meccsünkre. Lépésről lépésre kell megoldani minden előttünk álló feladatot.


Előző sztori

KIAKADTAK a szülők: Balkáni állapotok a szegedi bölcsőde körül!

Következő sztori

Online láthatjuk a Szabadtéri Moliére-darabját

Legutóbbi hasonló cikkek