Egészség

Már az orvostanhallgatókat is oltják Szegeden

Már az orvostanhallgatókat is oltják Szegeden

2021. január 28., csütörtök
Már az orvostanhallgatókat is oltják Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói felvehetik már most a koronavírus elleni vakcinát. Az intézmény ezt azért tartotta fontosnak, mert több száz diákjuk vesz részt a mintavételezésben és ha nagyobb mennyiségű vakcina érkezik az országba, akkor várhatóan a védőoltások tömeges beadásánál is segíthetnek.

- Az operatív törzs oltási tervének értelmében az orvostanhallgatók is egészségügyi dolgozók közé tartoznak, így január közepétől meg tudtuk kezdeni az oltásukat. Nagy számban jelentkeztek és nagyon jól halad az oltási program - mondta az M1 csatornának adott interjúban Prof. dr. Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Hozzátette, hogy a hallgatók körében magas az oltási kedv, ők is tisztában vannak azzal, hogy az oltás fontos és lényeges, és ők nemcsak saját magukat, hanem másokat, így a betegek egészségét védik. A dékán kiemelte, hogy az orvostanhallgatók rendkívül fontos, és önfeláldozó munkát végeztek az elmúlt hónapokban. Önkéntesként bekapcsolódtak a szűrőprogramba, és folyamatosan segítik az egészségügy ellátókat a koronavírus elleni védekezésben. Az orvosi kar hallgatói mellett más egészségtudományi területről és más karokról is érkeztek kisebb létszámban.

TÖBB KEDVEZMÉNY IS JÁR A VÉDEKEZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓKNAK

Eddig mintegy 5200, jellemzően orvos- és egészségtudományi egyetemi hallgató vett részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Ezek a hallgatók az elvégzett munkájukért járó járulékmentes fizetést, illetve ösztöndíj mellett krediteket is kapnak, továbbá számukra a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították vagy az oktatási intézmény más módon is kompenzálhatja őket, hogy tanulmányaikat megfelelően tudják folytatni.

- Ez a munka még akkor sem szakadt meg, amikor vizsgákra kellett felkészülni, nagyon büszkék vagyunk a hallgatóinkra, akik bátorságukkal, kötelességtudatukkal példát mutattak. Ezek a hallgatók valóban egészségügyi tevékenységet végeznek, a tanulmányaik során is találkoznak betegekkel, így az ő védettségük is kiemelten fontos - hangsúlyozta Lázár György.

Mivel a hallgatók munkája továbbra is fontos szerepet játszik a védekezésben, a védettségükhöz szükséges oltás is minél gyorsabban meg kell kapniuk. Egy belső oltási terv is készült emiatt, ennek alapján először a negyed-, ötöd- és hatodéves hallgatók kapják meg a vakcinát, mivel ők már a tanulmányaik miatt is napi szinten találkoznak betegekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.