Már az orvostanhallgatókat is oltják Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A COVID elleni védekezésben részt vevők kaphatják az oltást.

A Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói felvehetik már most a koronavírus elleni vakcinát. Az intézmény ezt azért tartotta fontosnak, mert több száz diákjuk vesz részt a mintavételezésben és ha nagyobb mennyiségű vakcina érkezik az országba, akkor várhatóan a védőoltások tömeges beadásánál is segíthetnek.

– Az operatív törzs oltási tervének értelmében az orvostanhallgatók is egészségügyi dolgozók közé tartoznak, így január közepétől meg tudtuk kezdeni az oltásukat. Nagy számban jelentkeztek és nagyon jól halad az oltási program – mondta az M1 csatornának adott interjúban Prof. dr. Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Hozzátette, hogy a hallgatók körében magas az oltási kedv, ők is tisztában vannak azzal, hogy az oltás fontos és lényeges, és ők nemcsak saját magukat, hanem másokat, így a betegek egészségét védik. A dékán kiemelte, hogy az orvostanhallgatók rendkívül fontos, és önfeláldozó munkát végeztek az elmúlt hónapokban. Önkéntesként bekapcsolódtak a szűrőprogramba, és folyamatosan segítik az egészségügy ellátókat a koronavírus elleni védekezésben. Az orvosi kar hallgatói mellett más egészségtudományi területről és más karokról is érkeztek kisebb létszámban.

TÖBB KEDVEZMÉNY IS JÁR A VÉDEKEZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓKNAK

Eddig mintegy 5200, jellemzően orvos- és egészségtudományi egyetemi hallgató vett részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Ezek a hallgatók az elvégzett munkájukért járó járulékmentes fizetést, illetve ösztöndíj mellett krediteket is kapnak, továbbá számukra a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították vagy az oktatási intézmény más módon is kompenzálhatja őket, hogy tanulmányaikat megfelelően tudják folytatni.

– Ez a munka még akkor sem szakadt meg, amikor vizsgákra kellett felkészülni, nagyon büszkék vagyunk a hallgatóinkra, akik bátorságukkal, kötelességtudatukkal példát mutattak. Ezek a hallgatók valóban egészségügyi tevékenységet végeznek, a tanulmányaik során is találkoznak betegekkel, így az ő védettségük is kiemelten fontos – hangsúlyozta Lázár György.

Mivel a hallgatók munkája továbbra is fontos szerepet játszik a védekezésben, a védettségükhöz szükséges oltás is minél gyorsabban meg kell kapniuk. Egy belső oltási terv is készült emiatt, ennek alapján először a negyed-, ötöd- és hatodéves hallgatók kapják meg a vakcinát, mivel ők már a tanulmányaik miatt is napi szinten találkoznak betegekkel.

Előző sztori

Egybeolvad a Színház és a Szabadtéri

Következő sztori

Nem korlátozzák a hallgatók létszámát a pénteki szenátusi ülésen

Legutóbbi hasonló cikkek