Az oltás beadását követően két napig hanyagoljuk a testmozgást, és ne fogyasszunk alkoholt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az operatív törzs javaslatára a kormány február 1-ig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, így a maszkviselési kötelezettséget, az este 8 és reggel öt óra közti kijárási tilalmat, és az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályt is – közölte az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes.

Az előző 24 órában 2907 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 337 743 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így 10 440-re emelkedett a járvány áldozatainak száma. A legfiatalabb elhunyt 47, a legidősebb 97 éves volt, és rendelkeztek krónikus alapbetegséggel is – számolt be az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília hozzátette, az aktív fertőzöttek száma négyezer fővel csökkent, jelenleg 140 854 fő, a gyógyultak száma pedig 186 449-re emelkedett. Jelenleg 5297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 372-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

A szakember jelezte, hogy a járvány az egész világon zajlik, a szomszédos országokban is tovább romlik a járványhelyzet, ezért volt fontos a védelmi intézkedések fenntartása. – Ez járványügyi érdek volt – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy hetente kapunk oltóanyagot, ezért már több mint 42 ezer egészségügyi dolgozó szerezhette meg a SARS-CoV-2 elleni védettséget, és négy nagy létszámú idősotthonban is megkezdődött az oltás. Ezt folytatódik a hétvégén is,

szombaton és vasárnap már a 150 főnél nagyobb létszámú szociális intézmények is sorra kerülnek.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy az elsők közt oltakozók hamarosan már a második vakcinadózist is megkapják. Ismételten ezt kérte, hogy mindenki regisztráljon a koronavirus.gov.hu honlapon az oltásra, amellyel nemcsak a saját, hanem a környezetünk és végső soron az egész társadalom egészségét is megvédhetjük.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília megdöbbentőnek nevezte a magukat beoltatók elleni gyűlölködő megnyilvánulásokat, s közölte, hogy, hamarosan magának is beadatja a vakcinát. – A védőoltás beadását követően azt várjuk, hogy kialakuljon az immunválasz, ezért szerencsés kiiktatni azokat a tényezőket, amelyek az immunrendszert gyengíthetik – mondta, hozzátéve

az oltás beadását követően egy-két napig hanyagoljuk az intenzív testmozgást, és ne fogyasszunk alkoholt.

– Magyarország összesen több mint 19 millió adag vakcinát rendelt meg, ebből a Pfizer–BioNTech-oltóanyag 3,3 millió, a Moderna 872 ezer, az AstraZeneca 3,27 millió, a Janssen 2,18 millió, a Curevac-vakcinából pedig 250 ezer személy oltása lesz biztosítható – mondta el a tiszti főorvos.

Hozzátette, ezeken felül tárgyalásokat folytatnak más gyártókkal is, és akinek a termékét engedélyezik a gyógyszerhatóságok, azt be fogják szerezni. Kitért arra is, hogy a Pfizer cég a jövő héten kedden újabb 39 ezer fő részére elegendő vakcinát küld Magyarországra, a Moderna szállítása még nem konkrét, annak sem az időpontja, sem a mennyisége nem ismert.

(M1, MN)

Előző sztori

Adóemeléseket ígér a baloldal

Következő sztori

Elveszítette első felkészülési mérkőzését a Szeged-Csanád GA