Egészség

Az oltás beadását követően két napig hanyagoljuk a testmozgást, és ne fogyasszunk alkoholt

Az oltás beadását követően két napig hanyagoljuk a testmozgást, és ne fogyasszunk alkoholt

2021. január 8., péntek
Az oltás beadását követően két napig hanyagoljuk a testmozgást, és ne fogyasszunk alkoholt

Az előző 24 órában 2907 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 337 743 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így 10 440-re emelkedett a járvány áldozatainak száma. A legfiatalabb elhunyt 47, a legidősebb 97 éves volt, és rendelkeztek krónikus alapbetegséggel is – számolt be az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília hozzátette, az aktív fertőzöttek száma négyezer fővel csökkent, jelenleg 140 854 fő, a gyógyultak száma pedig 186 449-re emelkedett. Jelenleg 5297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 372-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

A szakember jelezte, hogy a járvány az egész világon zajlik, a szomszédos országokban is tovább romlik a járványhelyzet, ezért volt fontos a védelmi intézkedések fenntartása. – Ez járványügyi érdek volt – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy hetente kapunk oltóanyagot, ezért már több mint 42 ezer egészségügyi dolgozó szerezhette meg a SARS-CoV-2 elleni védettséget, és négy nagy létszámú idősotthonban is megkezdődött az oltás. Ezt folytatódik a hétvégén is,

szombaton és vasárnap már a 150 főnél nagyobb létszámú szociális intézmények is sorra kerülnek.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy az elsők közt oltakozók hamarosan már a második vakcinadózist is megkapják. Ismételten ezt kérte, hogy mindenki regisztráljon a koronavirus.gov.hu honlapon az oltásra, amellyel nemcsak a saját, hanem a környezetünk és végső soron az egész társadalom egészségét is megvédhetjük.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília megdöbbentőnek nevezte a magukat beoltatók elleni gyűlölködő megnyilvánulásokat, s közölte, hogy, hamarosan magának is beadatja a vakcinát. – A védőoltás beadását követően azt várjuk, hogy kialakuljon az immunválasz, ezért szerencsés kiiktatni azokat a tényezőket, amelyek az immunrendszert gyengíthetik – mondta, hozzátéve

az oltás beadását követően egy-két napig hanyagoljuk az intenzív testmozgást, és ne fogyasszunk alkoholt.

– Magyarország összesen több mint 19 millió adag vakcinát rendelt meg, ebből a Pfizer–BioNTech-oltóanyag 3,3 millió, a Moderna 872 ezer, az AstraZeneca 3,27 millió, a Janssen 2,18 millió, a Curevac-vakcinából pedig 250 ezer személy oltása lesz biztosítható – mondta el a tiszti főorvos.

Hozzátette, ezeken felül tárgyalásokat folytatnak más gyártókkal is, és akinek a termékét engedélyezik a gyógyszerhatóságok, azt be fogják szerezni. Kitért arra is, hogy a Pfizer cég a jövő héten kedden újabb 39 ezer fő részére elegendő vakcinát küld Magyarországra, a Moderna szállítása még nem konkrét, annak sem az időpontja, sem a mennyisége nem ismert.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.