Balhé

Szándékosan vihették a csőd szélére a Cserepes sori piacot

Szándékosan vihették a csőd szélére a Cserepes sori piacot

2020. december 3., csütörtök
Szándékosan vihették a csőd szélére a Cserepes sori piacot

Előzmények

Hétfőn írtuk meg, hogy az önkormányzat a Cserepes sori piac bezárását tervezi. Másnap terepszemlét tartottunk a móravárosi vásártéren, ahol az egyik elkeseredett kereskedő Ceaușescu Romániájához hasonlította az önkormányzat módszereit. Szerdán beszámoltunk arról, hogy a szegediek többsége ragaszkodik a piachoz, ami nem csak sokak megélhetését biztosítja, de nagyon sok embernek kínál megfizethető vásárlási lehetőséget.

Szisztematikus leépítés

Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke lapunknak kiemelte, közel száz család alapozta életét a Cserepes sori piacra, emellett több ezer szegedi pénztárcája és szokása végett rendszerint a móravárosi vásártérre járt élelmiszert és egyéb fogyasztási cikkeket vásárolni.  

– A Cserepes sori piacra tekinthetünk úgy is, mint egy szociális eladótérre, ahol a kispénzű emberek próbáltak árut eladni és venni

– fogalmazott.

A szegedi Fidesz elnöke hangsúlyozta, ezeket a vevőket most az önkormányzat kitereli a piacról, és betereli egy másik vásártérre, ahol minden bizonnyal csak jóval drágábban tudnak portékához jutni. Ráadásul a kereskedőket megfosztja a munkahelyüktől.

– Láthatjuk, hogy ötéves távlatban nézve évről évre szisztematikus leépítés zajlott. Kényszerpályára helyezték a kereskedőket, olyan árakat diktáltak, amivel nem éri meg kereskedni – fogalmazott Bartók.

Hozzátette, az önkormányzat által előszeretettel hangsúlyozott "szociális város" szlogen semmit sem jelent, ugyanis most a szociálisan rászorultakat fosztják meg a vásárlási és megélhetési lehetőségüktől.

A koncepció hiányzik

Tápai Péter, a szegedi Fidesz alelnöke lapunknak elmondta, mint a városi ingatlanok fejlesztése során már oly sokszor, most is a koncepció teljes hiányát látja a városvezetés részéről.  

– A szegedi Fidesz álláspontja szerint ha már bezárják a piacot, akkor szociális bérlakásokat kellene felhúzni a területen.

Ne ad hoc jelleggel döntsenek, hanem alakítsanak ki egy koncepciót, amelynek mentén haladva észszerű, átgondolt döntéseket hozhatnak – hangoztatta.

„Érzéketlen a városvezetés”   

Német Ferenc önkormányzati képviselő emlékeztetett, annak idején nyolc és félezer ember írt alá petíciót a piac megmaradása érdekében, de Rácz Attila és Botka László már akkor is tagadta, hogy lenne ilyen szándék.

– Rácz Attila érkezésekor harminchat kereskedő távozott. Sokszorosára emelték a bérleti díjakat, év közben bevezették a parkolódíjat, tettek rá áfát jogellenesen, csak azért, hogy valahogyan kiszorítsák a vásárlókat és a kereskedőket. Néhány hónapja 6-8 kereskedőt kiraktak, akik nagyságrendileg havi egymilliót fizettek. Most arra hivatkoznak, hogy a piac veszteségessé vált. Nyilvánvaló, hogy az ügyvezető aktív közreműködésével vált veszteségessé – fogalmazott.

Azzal, hogy az adventi időszakban veszélyeztetik több ezer ember megélhetését, különösen nagy érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot a városvezetés - tette hozzá.

Emlékeztetett, a Mars téri pavilonok ledózerolásakor hasonló attitűdöt láthattunk Botka Lászlótól.

https://www.youtube.com/watch?v=aZx4FkDsy9Y&ab_channel=SzegedMa

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.