Sikerült Orbánnak: befagyasztják a jogállamisági mechanizmust

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Bloomberg arról ír, hogy megszületett a kompromisszum a vétó visszavonásáról.

Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva a Bloomberg arról ír, hogy Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról – írja a 24.hu. A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek, egy esetleges alkut az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A két ország azért fenyegette vétóval az uniós helyreállítási alapot és a költségvetést, mert az Európai Unió a jogállamisághoz kötné a kifizetéseket.

444.hu cikke szerint a lengyel RMF rádió híroldala egy EU-s diplomatára hivatkozva részletesen bemutatta szerda reggel, hogyan oldhatják fel a csütörtök-pénteki EU-csúcson a patthelyzetet, amit a jogállamisági mechanizmus bevezetésének európai igénye, és az erre adott magyar–lengyel vétófenyegetés okozott. A lap szerint valószínűsíthető, hogy a tervet a vétózni készülők részéről kedd este hagyták jóvá Orbán Viktorék Varsóban, az ajánlatot pedig a német kormány és az Európai Tanács elnöke dolgozták ki – írja a lap.

Befagyasztják a jogállamisági mechanizmust!

A megegyezés értelmében a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azonban a mechanizmus alkalmazását befagyasztják. A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják – írja a lap, amely szerint legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt ez már biztosan nem lesz téma az EU-ban.

Előző sztori

Késsel fenyegettek meg két szociális dolgozót Szentesen

Következő sztori

Idősbarát-díjat kapott a bordányi és a mórahalmi önkormányzat

Legutóbbi hasonló cikkek