Politika

Sikerült Orbánnak: befagyasztják a jogállamisági mechanizmust

Sikerült Orbánnak: befagyasztják a jogállamisági mechanizmust

2020. december 9., szerda
Sikerült Orbánnak: befagyasztják a jogállamisági mechanizmust

Jaroslaw Gowinlengyel miniszterelnök-helyettesrehivatkozva aBloombergarról ír, hogy Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról –írjaa 24.hu. A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek, egy esetleges alkut az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.A két ország azért fenyegette vétóval az uniós helyreállítási alapot és a költségvetést, mert az Európai Unió a jogállamisághoz kötné a kifizetéseket.

A444.hucikke szerint alengyel RMF rádió híroldala egy EU-s diplomatára hivatkozva részletesen bemutatta szerda reggel, hogyan oldhatják fel a csütörtök-pénteki EU-csúcson a patthelyzetet, amit a jogállamisági mechanizmus bevezetésének európai igénye, és az erre adott magyar–lengyel vétófenyegetés okozott. A lap szerint valószínűsíthető, hogy a tervet a vétózni készülők részéről kedd este hagyták jóváOrbán ViktorékVarsóban, az ajánlatot pedig a német kormány és az Európai Tanács elnöke dolgozták ki – írja a lap.

Befagyasztják a jogállamisági mechanizmust!

A megegyezés értelmében ajogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azonban a mechanizmus alkalmazását befagyasztják. A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják – írja a lap, amely szerint legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt ez már biztosan nem lesz téma az EU-ban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.